Обучиха 45 служители на МВР Варна за работа с имигранти

Мисия Варна

30-06-2011, 08:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора


В периода 20-29 юни бяха проведени 3 обучителни семинара по проект ДЕС-26 от 26.05.2011  „Организиране на обучителни семинари за  регионални и местни власти за международните стандарти в областта на човешките права при връщането”,финансиран от  Европейски фонд за връщане, Годишна програма 2009, Дейност 10, „Повишаване знанията и опита на българските власти в областта на прилагането на международните стандарти по отношение на връщането”, Схема за безвъзмездна финансова помощ BG/RF2009/A10/GR5, Процедура “Повишаване знанията и опита на българските власти в областта на прилагането на международните стандарти по отношение на връщането”.Отговорен орган по програмата е  Дирекция „Международни проекти” към Министерство на вътрешните работи. Проектът се реализира от Сдружение “Бизнес Агенция” в партньорство с ОД на МВР-Варна.В семинарите взеха участие служители на 1-во и 2-ро РПУ гр. Варна, както и служители на Дирекция „Миграция” – Варна, като общият брой на преминалите обучението е 45 човека.Екипът от обучители, включваше експерти с различна професионална опитност в конкретната материя – д-р Ива Пушкарова, гл.ас. ЮФ СУ,,Св. Климент Охридски”, Председател на Фондация за развитие на правосъдието, Диана Радославова, адвокат към Център за правна помощ -  „Глас в България” и експерт по имиграционно и бежанско право,  Мимоза Димитрова, психолог и директор на Център за подпомагане на хора, преживели изтезание – АСЕТ, Милена Драгова, психолог,  председател на Българската коучинг асоциация,, Кристина Гологанова-координатор социални дейности в Център АСЕТ, предоставящ консултации на търсещи убежище и недокументирани граждани на  трети страни, принудително настанени лица в Дом за временно настаняване на чужденци.

По време на семинарите участниците бяха запознати с международно правната уредба и постановените стандарти в областта на връщането, както и с предвидените в националното законодателство мерки за доброволно и принудително връщане.

Сред международните и национални правни актове, залегнали в обучителната програма бяха: Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи; Конвенция против изтезанията и други форми на нечовешко или унизително отношение или наказание; Конвенция за правата на детето; Директива 2003//ЕО НА СЪВЕТА относно минимални стандарти за прием - уязвими групи и специфични нужди; Директива 2008/115/ЕО на ЕП и на Съвета относно общите стандарти и процедури, приложими в държавите членки, за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни; Законът за чужденците в Р. България; Законът за убежището и бежанците.

Беше поставен акцент върху спазването на човешките права на граждани на трети страни, подлежащи на връщане. Специално внимание беше отделено и на идентифицирането на уязвимите лица, които са декларирали желание за доброволно завръщане в страните си по произход.

В резултат на проведените семинари служителите, обхванати от обучението, развиха капацитет, опознавайки правните норми и стандарти да осъществяват процедурите по връщане, като спазват най-добрия интерес и правата на лица, пожелали да се завърнат в страните си на произход.Посредством решаването на казуси и ролеви игри, те усвоиха умения за установяване на първоначален контакт и прием на недокументирани граждани на трети страни, които се явяват прицелна група за програмите за доброволно завръщане.


Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Европейския фонд за връщане, съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Сдружение „Бизнес Агенция” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Отговорния орган.”