Добро утро на Джулая!

Мисия Варна

01-07-2011, 03:19

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Посрещнахте юлското утро на плажа под звуците на култовата песен на Uriah Heep "July morning", нали? Ние да, дъждът въобще не ни развали настроението!

Хайде да избутаме и петъка и уикендът е тук.

ВРЕМЕТО

За Варна - максимална 25°С, минимална 16°С. Температурата на морската вода е 21°-22°. Вълнението на морето ще бъде слабо – около 1 бал.

Над Черноморието след временно намаление на облачността, през деня тя отново ще се увеличи и ще превали краткотраен дъжд, главно по южното крайбрежие придружен от гръмотевици, съобщи НИМХ. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха 23°-26°.

Атмосферното налягане ще се задържи по-ниско от средното за месеца.

БЕЗ ТОК

Днес

От 08.30 ч. до 16.30 ч. - в района на: с.Садово и Кариерата в землището на с.Садово.

От 09.00 ч. до 15.00 ч. - в района на: карето: ул."Осогово", ул."Звезда", ул."Райко Даскалов", ул."Максуда", ул."Орлово Гнездо".

Утре – 2 юли

Планови прекъсвания на територията на РОЦ Варна за утре 2 юли няма

ВАЖНИ ЗАДАЧИ

● Вяра

Празник на братята Св. св. Козма и Дамян, в България се почита сред народа като Свети Врач. Ден на билкаря и на народния лечител.

Празнуват лечителите, баячките, врачките. Подреждат се билките, набрани на Еньовден - да се използват за лечение през цялата година. Хората, които имат близки с душевни болести или пък недъгави, трябва да ги заведат на църква или да ги изкъпят в извор - да оздравеят.

Именници: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна.

● България

Говори с Калфин на живо

В петък от 11 до 11.45 часа българско време Ивайло Калфин ще отговаря на живо на въпросите ви във Фейсбук.
Има ли бъдеще гражданската инициатива за признаването на европейските дипломи в България и ще се подаде ли правителството на натиска на хората за опростяване на скъпата и сложна процедура за легализация на академичните степени.
Накъде отива Европа и движи ли се България в същата посока. Питайте и вие: http://www.facebook.com/ivailokalfin

270 лв. минимална заплата от 1 юли

270 лв. ще стане минималната заплата от 1 юли, а пенсиите ще се вдигнат еднократноПри диференцирана добавка от 150 лв. в зависимост от размера на пенсията ще са нужни 250 млн. лв. от държавния бюджет през второто полугодие.

За повишаване на минималната заплата от 240 на 270 лв. се говори повече от година. Според Тотю Младенов финансовото министерство сега ще намери необходимите за това средства.Увеличението на минималната заплата винаги е обвързано и с други плащания. Пряко тя се отразява върху потребителската такса при посещение на личния лекар - сега тя е 1% от 240 лв., или 2,40 лв., а с увеличението ще стане 2,70 лв. Косвено минималната

заплата влияе върху прага на бедност, помощите за бедни, минималната пенсия за стаж и възраст.

От 1 юли плащаме по-скъп ток и парно

Цената на електроенергията за бита поскъпва с малко под два процента от 1 юли, реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

За Е.ОН цената на дневната електроенергия се увеличава с 1,92 процента, а нощната – с 1,91 процента, средното увеличение е 1,92 процента.

Цената на природния газ от 1 юли се увеличава с 4,71 процента до 557,22 лв. за 1000 куб. метра, но заедно с увеличението от 1 април поскъпването на синьото гориво става 9,39 процента.

На база на това поскъпване се преизчисляват и цените на парното.

Във Варна цената на топлоенергията скача с 8,84 на сто.

От първи юли влиза в сила нов образец на болничните листове.

Става въпрос за допълнително приложение, което задължително трябва да бъде попълнено.

Болничният ще бъде в две части - "лице" с медицинските подробности и "гръб" - списък с причините за временната неработоспособност. Задължителен е за всички осигурители и самоосигуряващи се.

Досегашните образци ще важат до изчерпване на количествата, но не по-късно от 31 декември. На този етап редът и начинът на издаване на болничния остават същите. Запазва се и схемата за представянето му в териториалните поделения на НОИ.

От 1 юли към всеки болничен задължително ще се прилага декларация от осигурителя или от самоосигуряващия се по образец с данни за правото на парично обезщетение. Така нареченото приложение "15" ще върви с всички болнични, независимо от датата на издаване и периода, за който важат, без значение дали се представят за първи път или са връщани от НОИ за корекции. Без това приложение след 1 юли болнични няма да се приемат.

С новия вариант на болничния ще можем да проверяваме автоматично диагнозата, ще установяваме дали човек има трудов договор и дали е имал доходи, върху които се е осигурявал, обясниха от института. Подробни указания за попълването на приложение "15" са публикувани на сайта на НОИ.

Фелдшерите започват протести от 1 юли

Фелдшерите в цялата страна излизат на протести от 1 юли. Те настояват държавата да регламентира статута им, в съответствие с по-големите отговорности, които имат. В момента фелдшерите и медицинските сестри са изравнени по заплащане, но не и по

ангажименти.Със здравната реформа правата на фелдшерите са орязани, но отговорностите им си остават същите. Пациентите обаче са доволни, че насреща им е местен човек, който, въпреки че е на 8-часов работен ден, ги обслужва денонощно. Освен в селата, положението на фелдшерите не е розово и в Спешната помощ, където заради голямото текучество те действат и като лекари, но това не се отчитало. Протестите на фелдшерите започват на 1 юли, когато медиците планират да спрат работа.

До 1 юли 2011 г. е удължен срокът за кандидатстване по лозарската програма

"Решението за удължаването на срока беше мотивирано от значителния интерес към програмата и все още свободния неусвоен финансов ресурс за периода 2010 - 2013 г. Подпомагането включва и трите мерки: “Преструктуриране и конверсия на винени лозя“, която е с ресурс  91 млн. евро, мярката „Застраховане на реколта“ - 10 млн. евро и „Промоция в трети страни“ с бюджет 11 млн. евро. Към настоящия момент са подадени 37 заявления на обща стойност 17,7 млн. лв., като броят на сключените договори от началото на винарската година 2010- 2011 г. е 26" Това каза Иван Капитанов, зам. - изпълнителен директор на ДФЗ-РА пред agro.bg. По първата мярка “Преструктуриране и конверсия на винени лозя“ могат да кандидатстват собственици и арендатори или наематели на лозови насаждения, които имат плододаващи лозя и са регистрирани като лозарско стопанство. Необходимо е също да имат издадено удостоверение за право на участие в съответната мярка от Изпълнителната агенция по лозата и виното. Финансирането става по следната схема: субсидията по тази мярка се изплаща след изпълнение на съответната инвестиция, която е предложена. Срокът на изпълнение на инвестицията по мярката е до 5 години от подписване на договора с Разплащателна агенция. Допустимо е и отпускането на авансово плащане при депозиране на учредена и в полза на ДФЗ банкова гаранция, покриваща 120% от исканата за авансово плащане сума, като с оглед защита на интересите, същата трябва да бъде със срок, покриващ 3 месеца след изтичане на договорения срок за изпълнение на инвестицията.

Лечков напуска БФС на 1 юли, ако ЦСКА не му изплатят дълговете

Вторият по ранг ръководител в БФС Йордан Лечков е твърд в намерението си да си тръгне от централата на 1 юли. Той отправи тази заплаха в средата на месеца заради дълга на ЦСКА към неговия Сливен. По думите му, "червените" дължат 650 хил. лв. за трансферите на Здравко Чавдаров, Костадин Стоянов, Коста Янев и Иван Стоянов от лятото на 2009 г. БФС е поставил срок на столичния клуб да плати до 1 юли. Според частен съдия-изпълнител обаче такива ултиматуми не могат да се поставят на ЦСКА, тъй като сметките на Сливен са под запор."Ако ЦСКА не плати до 1 юли и вземе лиценз за новия сезон, аз си тръгвам от БФС. Тъкмо ще мога да говоря каквото си искам, без да се съобразявам, че съм на висок пост във футболната централа", заяви Лечков.Той неведнъж обвиняваше "червените", че са отговорни за тежкото финансово състояние на клуба, на който е президент и отпадането му в "Б" група."Сега целта ни ще е да спечелим първото място в Източната "Б" група. Всички твърдят, че Ботев били абонирани за него и не знам още какво. Сега обаче е наш ред да сме първи", добави Лечков.

По света

Международен ден на архитектурата (от 1985 г.)

Мароко става конституционна монархия от 1 юли

Мароканският крал Мохамед обяви референдума за конституция ще се проведе на 1 юли. Кралят обеща нова демократична конституция, която ще прехвърли някои от неговите правомощия на парламента и правителството. "Успяхме, три месеца след започването на процеса за преразглеждане на конституцията, да разработим нова демократична конституционална харта", заяви той в телевизионното си обръщение към нацията. Новата конституция ще даде право за създаване на правителство на партията, спечелила изборите. Личността на краля вече няма да се смята за "свещена", което премахва голяма част от връзките между властта и религията. Освен това местният берберски ще стане официален език, заедно с арабския.

Обама обяви изтегляне от Афганистан от 1 юли

Американският президент Барак Обама обяви договореното от НАТО и правителството на Афганистан изтегляне на войски от 1 юли. Съединените щати ще изтеглят 10 хиляди свои войници до края на годината. В реч от Белия дом Обама посочи, че се предвижда броят на военните, които ще се приберат у дома до лятото на 2012 г., да достигне 33 хиляди. По думите му, до изтеглянето се стигнало, защото Ал Кайда е поставена под най-големия натиск от когато и да било след атентатите от 11 септември. Разбира се, остават сериозни предизвикателства. Това е началото, а не края на усилията ни за прекратяване на войната. Ние трябва да работим здраво, за да запазим постигнатото. Знаем, че без политическо решение мирът не може да дойде на тази земя,

познала толкова много война. Така че Америка ще се присъедини към инициативи за помирение на афганистанския народ, които да включват и талибаните, посочи американският президент. Барак Обама подчерта още, че Съединените щати ще настояват Пакистан да изпълни обещанията да предприеме мерки срещу убежищата на ислямистите на своя територия.

Новият албум на Yes излиза на 1 юли

Прогресив иконтите Yes се завръщат за първи нов албум от 10 години насам. Продуцент е Trevor Horn, заглавието е Fly From Here, а датата на издаване е 1 юли. Списък с песните: Fly From Here - Overture; Fly From Here - pt I - We Can Fly; Fly From  Here - pt II - Sad Night At The Airfield; Fly From Here - pt III - Madman At The Screens; Fly From Here - pt IV - Bumpy Ride; Fly From Here - pt V - We Can Fly; The Man You Always Wanted Me To Be; Life On A Film Set; Hour Of Need; Solitaire; Into The Storm

АФИШЪТ

Програма на филмите в кината "Арена"

Х Мен: Първа вълна - Мол Варна - Кино Арена - 11:30, 14:10, 16:50, 19:40, 22:20 ч.; Мол Варна - Кино Арена - 11:30, 14:10, 16:50, 19:40, 22:20 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 12:50, 15:30, 18:20, 21:00 ч.

Палавата класна - Мол Варна - Кино Арена - 11:20, 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:40 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 12:30, 14:30, 16:30, 18:30, 19:30, 20:30, 21:30, 22:30, 23:30 ч.

Пингвините на Мистър Попър - Мол Варна - Кино Арена - 12:30, 14:35, 16:40, 18:50, 21:10, 23:15 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 11:35, 13:40, 15:45, 17:50, 20:00, 22:10 ч.

Поредният ергенски запой - Гранд Мол Варна - Кино Арена - 12:00, 14:15, 17:00, 19:10, 21:30 ч.; Мол Варна - Кино Арена - 12:10, 14:20, 16:30, 18:40, 20:50, 23:00 ч.

Трансформърс 3 - Гранд Мол Варна - Кино Арена - 11:40, 14:40, 17:40, 20:40 ч.; Мол Варна - Кино Арена - 11:00, 12:50, 14:00, 16:00, 19:00, 20:00, 22:00, 23:00 ч.

Супер 8 - Мол Варна - Кино Арена - 13:00, 15:20, 17:45, 20:10, 22:30 ч.; Мол Варна - Кино Арена - 11:30, 13:50, 16:10, 18:30, 20:50, 23:10 ч.

Карибски пирати: В непознати води - Гранд Мол Варна - Кино Арена - 11:10, 14:00, 16:45 ч.; Мол Варна - Кино Арена - 17:15 ч.

Кино за деца:

Колите 2 - Мол Варна - Кино Арена - 13:20, 15:40, 18:10, 20:30 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 11:00, 13:20, 15:40, 18:00, 20:20, 22:40 ч.

Кунг Фу Панда 2 - Мол Варна - Кино Арена - 11:10 ч.

Българско кино:

Лора от сутрин до вечер - ФК - зала Европа - 16:00 ч.; зала 1 - 20:00 ч.

Сбогом, мамо - ФК - зала Европа - 18:00, 20:15 ч.

Концерти:

Варненско лято:

Концерт на Чавдар Парашкевов и Боян Бъчваров - Драматичен театър - Основна сцена - 20:00 ч.

Варненски младежки фестивал „FUNCITY” – Програма за 1 юли

ВХОД НА МОРСКАТА ГРАДИНА

01:00 – 02:00 Лонгборд – Каскамаска и Коко

09:30 – 10:00 Младежко радио ORV – открито студио

10:00 – 16:00 Да играем джаги - СК „Jara”

16:00 – 21:30 Турнир по джаги - СК “Jara”

16:00 – 21:30 Катерене по стена - СК „Чудните скали”

ЗАД МОРСКО КАЗИНО

11:00 – 15:00 Пленер за млади художници - „Евроинтеграция”

16:00 – 21:30 Слаклайнинг - „Гибон Слаклайнс” и „Аморфа”

ЗАД МОРСКО КАЗИНО

10:00 – 15:30     Демонстрации по кънки на рампа – TEAM DISASTER

СЦЕНА „РАКОВИНА”

16:00 – 20:30     ОСМО НАЦИОНАЛНО МЛАДЕЖКО ИЗЛОЖЕНИЕ

14:00     Масата на моята държава – „ИДЕА”

РАДИО ВАРНА

15:00 Изложба  брайлова рисунка - СОУДНЗ „Д-р Иван Шишманов”

17:00 Прожекция планинарско кино - СК "Чудните скали"

СЦЕНА „РАКОВИНА”

15:00 Война с водни пистолети – Сдружение „Миманса”

16:00 Танци - „ПАНТЕРИТЕ”, „БАМБИНИ”, „BUBLE GUMS”(хип-хоп), читалище "ЯВИН", „ПЕРПЕТУУМ МОБИЛЕ” – III ПМГ

17:00 Рецитал „Луди млади” - Мартин Хаджийски, КС „Палечко”

18:00 Танцова миниатюра:  Stelle & Company

18:30 Народна музика – ФИГ „ОРФЕОНИ”

19:00     Поп и рок изпълнения -  Венета Костадинова, ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

20:00     Класически оперни изпълнения – „ЛАЙЪНС КЛУБ”

ЗАКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖЕНИЕТО с „CRAZY FORCE” – брейк

20:30     DJs NIGHT: DJ Алескандър Рашков, DJ JOZE, DJ NEO, DJ SubSonic

МОРСКА ГРАДИНА /кривото дърво/

08:30 - 18:30      Арена на пътуващи артисти - с участието на Cumbo circus

СЦЕНА „АМФИТЕАТЪР” /под Пантеона/

17:00 – 18:30     Народни танци – работилница – ФТФ „Ритъм”

СЦЕНА „АМФИТЕАТЪР” /под Пантеона/

19:00 PUNK CITY CONCERT - AMORAL, MAP OF THE WORLD, PIZZA, POPA SAPCA, GEVRECITY

16:00 – 20:00 Очен скрийн тест – „Лайънс клуб”

МЛАДЕЖКИ ДОМ

19:00 – 20:00 Спектакъл „Козет” – ДЮТ „Златното ключе”

ХАЛЕ С РАМПА- ПИВОВАРЕН ЗАВОД „ММ”

20:00 – 23:30 Скейтборд – „Скейтклуб – Варна”

СТАДИОН „ГАЛАТА”

10:00 – 19:30 Стрелба с лък  - СКСЛ „Стрела”