Седмицата: Най-доволните граждани

Без цензура

23-07-2011, 06:54

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Светлана Ганчева, БНТ Море

Всичко от Автора

Бензинът в България тази седмица уверено постави нов рекорд в цените. Недоволни граждани говориха много за протест, но никой не излезе да протестира.

Тази седмица цените на бензина у нас могат да накарат средния потребител да реши, че едновременно има война край Мексиканския залив и наводнение в Дубай.

Ако цените останат такива, останалото си го знаем – по-скъп транспорт, по-скъпи храни, по-скъпи услуги. Протестът срещу бензиновите рекорди обаче и този път си остана виртуален – точно в четири и половина, когато движението трябваше да замре в изблик на недоволство, всеки бързаше изключително много.

Макар че тази седмица дори официалните лица се предадоха и министър Плевнелиев призна, че повече от половината ни пътища не стават за нормално движение. Новата идея на държавата за борба с уличните дупки, преди дупките да са глътнали държавата, е електронна система за броене. На дупките. С 60 километра в час системата ще обикаля българските пътища и ще заснема дупките. При около 370 хиляди километра основна пътна мрежа у нас, системата, която ще кърпи, остава грижа за някое следващо правителство. Сегашното дава разрешение за

пробиването на още дупки,

а след недоволството заради проучванията за шистов газ американският посланик продължи активно да лобира за американската компания, която смята да предизвиква микроземетресения, за да стигне до газа. Трусовете на недоволство и там вероятно ще затихнат бързо. Все пак само месец след като осем души изгоряха на магистрала „Тракия” и всички бяха гневни и решени да контролират безопасността ни, отново се запалиха и пътнически автобус, и влак. Но пък премиерът въздаде справедливост – нареди да спрат даренията за полицията. А за да няма недоволни, обеща да компенсира МВР с пари от бюджета, който и без друго беше най-щедър точно към вътрешното ведомство.

Щедрост личи и в партийните желания – стана ясно, че нито една партия в парламента няма да подкрепи ГЕРБ, ако управляващите все пак внесат предложение за намаляване на държавната субсидия. Пак през същата седмица научихме, че някои издателства у нас вече

печатат книгите си в Китай –

излизало им по-евтино, дори след като си платят транспорта. Едва ли обаче те са най-виновни за сериозните липси в бюджета. Данъчните признаха, че тази година ще съберат половин милиард по-малко от планираното, а според директора на агенцията Красимир Стефанов заради лоши сметки за осигуровките ще има дупка от 300 милиона лева. По данни на Централната банка пък през първите три месеца на годината парите на правителството са намалели с повече от един милиард и наближават санитарния минимум от 3 милиарда лева, като касичките на социалното и здравно осигуряване вече подрънкват на празно.

В края на март в тях е имало 783 милиона, което е най-лош резултат за последните десет години. В същото време финансовият министър, който е на медийно турне, заяви пред радио BBC, че страните от еврозоната „има много какво да научат от България” и

предложи да даваме уроци на Европа

по преструктуриране и бюджетна дисциплина. Пред Ройтерс Дянков се отказа и от големия предизборен приоритет на ГЕРБ – влизане в еврозоната, което може би е единствената правилна крачка назад от многото, които ГЕРБ направи. Нищо от казаното обаче не предизвиква прогнозираната вълна емигранти, тръгнали обратно към родината.Тази седмица Институтът за икономически изследвания на БАН проучи нагласите на забегналите в Испания и установи, че към 5 процента от тях смятат да се връщат.

Тази седмица видяхме и окончателните данни от преброяването. Българите по етническо самоопределение стават повече, едва ли само от патриотизъм. Селата обаче се опразват, децата намаляват, а на всеки сто пенсионери в системата влизат само 70 работоспособни. От които

далеч не всички могат или искат да работят

наистина. Други заработват добре, поне докато не ги хванат. Тази седмица беше ред на определени магистрални сръчковци, които вместо с маски и пистолети, са източвали пари с помощта на подкупи. Арестувани заради магистрала „Тракия” имаше в Стара Загора, а в Благоевград лично вицепремиерът Цветанов съобщи на партийно събрание, че е разкрит „високопоставен човек от структурата на ГЕРБ” в града, източвал пари от ремонта на Кресненското дефиле. Имена не бяха казани, но имаше обещания за наказания.

В Ямбол обаче с не по-малка гордост ГЕРБ представи кандидата си за кмет Георги Славов - настоящ кмет, осъждан, с присъда от година и половина условно заради заиграване с обществени поръчки. Може би заради такива нееднозначни примери по време на политическата академия за млади гербери Цветан Цветанов ги посъветва да се учат само от „лидера”. Който е

новият „български юнак”,

ако вярваме на Искра Фидосова. Недоволна от мотивите към вота на недоверие, тя разтълкува обвиненията в еднолично и полицейско управление в друга посока – „премиерът Бойко Борисов прие еднолично отговорността да ръководи страната и да носи цялата отговорност за това във всеки един сектор на обществено-икономическия живот”, смята Фидосова. В нейната приказка се е появила и нова триглава ламя – Станишев-Доган-Костов, която „тормози отрудените български граждани”. Но те могат да спят и да произвеждат принадена стойност спокойно, защото „се появява българският юнак, който всички тачат, уважават и обичат, който с един замах отсича трите глави на тази ламя”, пак според думите и правоговора на Фидосова. Макар че към някои от критиките на „ламята” тази седмица се присъединиха и авторите на доклада на Еврокомисията. Четивото беше посрещнато с неизбежното двойно виждане на управляващи и опозиция.

Допълнително разфокусиране

имаше от пушилката на двата взрива пред офиси на ДСБ и РЗС. "Някои партии търсят да се шуми около тях - трябва да правят интриги, да правят взривчета, иначе ще ги забравят", резюмира премиерът, като обеща „да ги хване”. Може би веднага след онези, които гръмнаха бомбата пред „Галерия” точно за предишния доклад. Внесеният пореден вот на недоверие също не можа да премахне блудкавия вкус от поредната политическа яхния, която ни сервираха, а Волен Сидеров обобщи най-добре позицията на ГЕРБ в навечерието на гласуването – не може да ти е особено комфортно, ако зависиш от гласа на човек, който веднъж вече „е предал четата”.

Подобни съмнения терзаеха тази седмица и някои от най-правоверните социалисти, след като за кандидат президент бе избран Ивайло Калфин, свързван с проекта АБВ на Георги Първанов. Предишният премиер пък си намери друго занимание – да търси рекорди за „Гинес”. Сергей Станишев изчисли, че направената край Шумен първа копка на магистрала е достойна за книгата на рекордите, защото

разрешението било само за 150 метра

Властта реагира с предложение да му проведе курс по законно строителство на пътища, но край Белокопитово интересното беше друго. При откриването на шуменски участък от „Хемус” кметът на Шумен го нямаше, но пък плътно до премиера беше варненският. Той тъкмо беше казал, че коментари за местните избори ще прави само в случай, че ГЕРБ не го номинира, а варненската партийна организация вече беше погазила правилата и обяви номинации за втори път, за да се понесат накрая из Варна всякакъв вид въздишки – Кирил Йорданов и ГЕРБ отиват на избори заедно.

“Атака” също обяви своя играч тази седмица – очаквано това е депутатът Димитър Карбов. А Веселин Марешки записа подкрепата на вече пет партии и сериозното обещание пенсионерите и майките с деца да не плащат потребителска такса за преглед, когато той стане кмет. Кметът, който и да е той, ще трябва да сложи подпис под новите,

по-високи такси за детска градина

Вече е ясно, че новото здравословно храненен на децата ще струва 400 хиляди лева повече, но съветът благоразумно остави вдигането на таксите за след изборите. Пак тогава ще избират как да се оправи градският ни транспорт, за който специална експертиза доказа, че не е ефективен, а предложенията за оправяне струват между 70 и 165 милиона лева. А още преди изборите варненските съветници ще трябва да решат как да съчетаят местния си патриотизъм, желанието си да опънат на държавата за последно и интересите на града.

Засега виси общинската подкрепа за световният фестивал на анимационното кино, който се възражда след 22 години отсъствие. Съветниците не искат да платят наем на държавния вече Фестивален комплекс, но не е лошо да предложат и градска алтнернатива вместо

срама да провалим анимационния празник

Общинарите ще трябва да намерят и решение как да не предизвикат морски катастрофи, след като на първо гледане отказаха да разрешат на държавната „Пристанищна инфраструктура“ да ползва безплатно помещение от 20 квадрата, където са радарите за следене на трафика край нос Галата. Пак през седмицата за пореден път работници тръгнаха да сменят италианските плочки на площад „Независимост“, феновете на “Спартак” настръхнаха, защото стана ясно, че клубният стадион е заложен от собственика “Инжстрой” като гаранция за парите, с които ще ремонтира Рижкия проход.

След като се провали протестът срещу цените на бензина, през следваща седмица ще разберем дали и младите варненци ще останат само виртуално недоволни от затварянето на малкото плажни заведения без чалга, след като в общината се получили оплаквания от живеещи до Морската градина, че не могат да спят от „чалгата”. А една сутрин тази седмица Варна посрещаше гостите си със самоделен транспарант „Варна - най-добрия град за ... крадене". Има още малко време да помислим как да не ни откраднат града завинаги.