Освещават нов храм „Св.Иван Рилски” в с. Нова Шипка

Мисия Варна

24-07-2011, 09:58

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В събота в катедралния храм на Варна „Успение на Пресвета Богородица” в 18.00 часа бяха тържествено посрещнати свети мощи на 21 светци от Шипченския манастир „Рождество Христово” на Старозагорска епархия

Във Варненска и Великопреславска епархия днес ще бъде осветен нов храм, посветен на небесния покровител на българския народ свети Иван Рилски.

Той е изграден в село Нова Шипка. Първата копка бе направена точно преди една година. Освещаването ще извърши Варненският митрополит Кирил, в съслужение със Старозагорския митр. Галактион, духовници от епархията и гости, съобщи Агенция „Фокус”.

Със строежа на новия храм се умножава заложената в последните години тенденция във Варненска и Великопреславска епархия да се строят храмове, посветени на български светци.

По този повод в събота в катедралния храм на Варна „Успение на Пресвета Богородица” в 18.00 часа бяха тържествено посрещнати свети мощи на 21 светци от Шипченския манастир „Рождество Христово” на Старозагорска епархия. Те се придружават от Старозагорския митрополит Галактион и игумена на манастира архимандрит Януарий.

 Мощите на светците също ще бъдат изложение за поклонение в новия храм в село Нова Шипка за времето на освещаването на храма.

Сред гостите днес ще бъде и проф. Димитър Камбуров, председател на ДСБ-Варна. Местната организация на партията е сред дарителите на храма.