Замърсяването във Вромос политическо, не радиационно?

Животът

24-07-2011, 17:11

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Учените са убедени, че истерията с радиацията отпреди 2 години е изкуствено създадена

Няма завишена радиация в залива Вромос край Черноморец.

Около това мнение се обединиха еколози от Варненския технически университет и кметът на градчето, разположено между Бургас и Созопол, което преди 2 г, стана жертва на истинска радиационна истерия. Според областния управител на Бургас радиацията в залива е няколко пъти по-висока от нормалната и това се дължи на стари утайки от използвана по социалистическо време мина. 

„Още миналото лято мерих радиационния фон на 6 места в залива, но така и не получих резултат по-висок от 200-250 mR при допустима норма от 400 mR”, обясни в Черноморец проф. д-р инж. Николай Ников, ръководител на проекта „Подобряване на екологичния статус на крайбрежните черноморски води и опазване на биологичното разнообразие чрез създаване на изкуствени дънни хабитати“, който пилотно заработи в залива Вромос.  По него вече 7 месеца работят учени и преподаватели от Техническия университет във Варна.

Изкуственият „инкубатор“ за черни миди, който беше инсталиран на дъното в залива върху площ от 400 дка,  ще подобри екологичните показатели на залива и ще помогне за увеличаването на биоразнообразието в морето край Черноморец.

Вече са налице първите резултати: подводните хабитати пречат на траленето на дъното и така всички стари замърсявания и шлаки, които са се отделили на дъното, вече няма да се разнасят повторно във водата, обясни доц. д-р Даниела Тонева от варненския екип. Това се отнася и за радиационните частици, които евентуално биха могли да повишават радиационния фон в залива. Въпреки че учените са убедени, че истерията отпреди 2 години е изкуствено създадена. 
 
Мидите ще бъдат особено полезни и срещу така наречените „червени приливи“. Масовият цъфтеж на водораслите придава специфичен червен цвят на водата, като я прави лепкава и неприятна за къпане. Цъфтежът води и до недостиг на кислород във водата, което причинява смъртта на много морски обитатели.

Естествен филтър като мидите в хабитата ще намали нивата на азот и фосфор във водата, които са основните „виновници за „червения прилив”, обясни  доц. д-р инж. Николай Минчев.

„Разработената от нашия екип технология успешно ще бъде приложена и на други места по българското Черноморие, за което ще кандидатстваме за международно финансиране”, съобщи ректорът на Техническия университет–Варна доц. Овид Фархи, който  беше в Черноморец, за да огледа лично направеното от колегите му.