Съпрузи се топят пред данъчните

Парите

25-07-2011, 09:46

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 25 юли

Какво се случва на горещите телефони на НАП, разказва „Монитор”.

„Мъжът се опитва да крие данъци и декларира пред вас, че има много ниски доходи, а в същото време издържа любовница”. Това е само едно от близо 2 милиона обаждания, които данъчните са получили в своя Информационен център за последните 5 години. На горещите телефони на НАП всеки ден отговарят 30 души. Те дават съвети за данъчни процедури, събират сигнали за фискални нарушения и злоупотреби и дори напомнят на некоректни длъжници, че имат да плащат налози на хазната.

Доста често пред данъчните се топят семейни двойки, които се опитват да прецакат неверен съпруг или дори да се преборят за по-голяма издръжка за дете в съда. Имало дори случай, в които жената настояла служителите на НАП да проверят мъжа й, тъй като освен семейството си, той издържал и по-млада любовница.

Освен това често двойки, които се развеждат, подават сигнал срещу другия съпруг, защото се надяват приходната агенция да докаже реалния му доход. По този начин гражданският съд пък може  да присъди по-висока издръжка.
Преди време в приходната агенция се обадил и възмутен мъж, който обяснил, че съседът му притежава солидно имущество. Според него комшията му снимал гей порно във Франция и не си плащал данъците върху солидните суми, които получавал зад граница. Доста често там идват много сериозни сигнали, които по-късно водят до големи ревизии, завършващи с актове за големи суми”, обясняват още данъчните.  При тях са постъпвали данни за много тузарски къщи, които се водят на името на фирма, или за укриване на обороти в заведения и търговски обекти.

Не се допускат от системата анонимни сигнали и така се ограничава възможността хората да се опитват да топят познати, без да имат основателни доказателства.  В същото време от агенцията обясниха, че самоличността на подателя на информацията се пази в строга тайна и няма как да стигне до ушите на проверяваното лице.