Пак вдигат лихвите по потребителски кредити

Парите

25-07-2011, 10:22

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 25 юли

Читател на "24 часа", клиент на Пощенска банка е получил уведомителното писмо, с което банката го информира, че заемът се оскъпява с 0,45% от 1 юли с мотив, че се променя базовият лихвен процент на банката, след като през април Европейската централна банка повиши основната лихва в еврозоната.

Според клиента обаче е странно защо лихвата по левов кредит е пряко обвързана с основната лихва на ЕЦБ. И защо повишението там е било с 0,25 на сто, а по неговия кредит е 0,45%? Освен това хората се притеснявали, че кредитите им може да се оскъпят отново, защото преди дни ЕЦБ отново повиши основната лихва с още 0,25%.

От Пощенска банка потвърдиха, че корекцията е в резултат на повишението на основната лихва на ЕЦБ от април и увеличението на цената на паричния ресурс в съответствие с методологията за определяне на базисен лихвен процент.
Цената на паричния ресурс в евро оказва влияние върху цената на лева, тъй като българската валута е обвързана с еврото. Допълнително влияние върху увеличаването на цената оказва и инфлацията, се мотивират от банката.
От Пощенска банка не дадоха категоричен отговор дали скорошното повишение на лихвата в еврозоната с още 0,25% ще доведе до повторен ръст на лихвите по заеми с обяснението, че нивата зависят от множество фактори.

От банката съветват хората, които погасяват вноските си с директен дебит от друга сметка, необвързана с кредита, да посетят клон, за да вземат новия си погасителен план.

Междувременно най-голямата турска банка откри клон в България. Ишбанк навлезе у нас чрез дъщерното си дружество, регистрирано в Германия, за да използва облекчения режим на страна-членка на ЕС. В противен случай трябваше да иска разрешение от БНБ, а сега е само на уведомителен режим.

От началото на юли клонът на Ишбанк се е настанил в офис на ул. "Позитано" 2 в новия бизнес център "Перформ". Очаква се той да обслужва предимно корпоративни клиенти.Така броят на клоновете на чужди банки, работещи у нас, достигна седем.