Захарта у нас поскъпва, в Лондон поевтинява

Парите

25-07-2011, 10:31

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 25 юли

Вносителите на захар явно не се трогват от заканата на финансовия министър Симеон Дянков, че ще проверява защо у нас захарта е толкова скъпа, цената й продължава да върви нагоре.

„Труд” пише днес, че по данни на Комисията по стоковите борси и тържищата увеличението през миналата седмица е с 0,5% - до средна цена от 2,23 лв. за кг без ДДС по борсите в страната. Важна е тенденцията, а тя е възходяща и вероятна така ще се запази и през следващите месеци, коментираха борсови специалисти. У нас захарта традиционно се вдига през лятото, когато се правят компоти и сладка, и поевтинява през есента.

На борсата в Лондон в края на миналата седмица бялата рафинирана захар поевтиня със 70 долара на тон - от 852 долара на 15 юли до 781 долара на тон на 22 юли. Тази тенденция едва ли ще се запази за дълго, тъй като предлагането в световен мащаб е ограничено, а очакванията са за слаба реколта в основните страни производителки.

В България на Софийска стокова борса (ССБ) през седмицата се предлагаше бяла рафинирана захар в чували по 50 кг на цена от 1600 лв. за тон без ДДС, но купувачи нямаше.

Любопитно е, че цените в страната се движат в широк диапазон. В големите хипермаркети цените се движат между 2,05-2,10 лв./кг, докато в кварталните магазини килото стига 2,90 лева.

През последния месец на пазара се появи и гръцка захар в хартиени опаковки по около 2,20 лв. килото. Все повече българи от селища близо до границата с южната ни съседка прескачали на пазар до Солун и Драма, откъдето се снабдяват със стока по 80 евроцента килото. Кюстендилци пътуват до Македония, където им излизала по 1,50 лева.

При останалите основни хранителни стоки няма резки колебания през изминалата седмица.