Тротоарите ни от най-скъпите в ЕС

Парите

25-07-2011, 10:38

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Стандарт" на 25 юли

Българските тротоари са сред най-скъпите в Европа, пише „Стандарт”.

Цената, която в момента плащат столичните заведения за квадрат от плочника, е между 32 и 45 лв. на месец в зависимост от квартала. От 1 август тарифите падат, като най-високата сума ще бъде 27 лв. Това обаче отново ще бъде с около 30% повече, отколкото плащат собствениците на заведения в Германия например. След кметските избори през есента Браншовата асоциация на ресторантьорите в София ще започне нови преговори с общината и се надяваме наемът за тротоара да бъде намален с още 25%, каза за "Стандарт" зам.-председателят на организацията Стоян Радев. Ако общинарите одобрят предложението, най-високата такса "тротоар" се очаква да падне до около 20 лв., което е близо до сумата, плащана от немските ресторантьори.

Столичните ресторантьори ще поискат да се промени и начинът, по който се изчислява тротоарното право. Те ще настояват от 2012 г. тарифата да се определя на базата на оценки, изготвени от две независими агенции и да се съобразява с цената и наемите на недвижимите имоти в съответните райони.

Според председателя на БАРС Атанас Димитров намалението на тротоарното право би довело до увеличение на приходите от него в бюджета на Столична община. Заради солените суми, които трябва да плащат, в момента ресторантьорите рядко използват плочника или взимат само много малка част от него, обясни Димитров.