„Градски транспорт” вече е на печалба

Мисия Варна

25-07-2011, 12:11

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

15 водачи са били уволнени дисциплинарно, заради доказани кражби на гориво.

„Градски транспорт” ЕАД  подобри значително финансовите резултати на дружеството и към 30 юни 2011 г. то работи без загуби, съобщиха от фирмата.

Настоящото ръководство е поело „Градски транспорт” на 1 юни 2010 г. и е заварило загуби в размер на 1 204 000 лв.

Само за първите 6 месеца сумата е била стопена до 486 500 лв. (към 31 декември 2010 г.), а към 30 юни т.г. загубата е 0 лв., обяви прокуристът на дружеството Веселин Михайлов.

За да бъде постигнато това са взети редица мерки като затягане на контрола и отчетността при работата. Направени са и сериозни икономии на гориво, уточни Михайлов.

Отчетите на ръководството сочат, че за първото 6-месечие на тази година изразходваният дизел е със 110 000 литра по-малко от този, използван за същия период на изминалата година. 15 водачи са били уволнени дисциплинарно, заради доказани кражби на гориво.

С цел да бъдат спестени средства са взети мерки за икономия на електроенергията, използвана от тролейбусите. В Токоизправителните станции – Юг и Изток са били монтирани реактори, които компенсират отдадената електроенергия. В резултат на това на месец дружеството плаща за ток с по около 3 000 лв. по-малко на месец.

Оптимизиран е и щатният състав на дружеството, който е бил необосновано раздут.

Настоящото ръководството на „Градски транспорт” ЕАД е наследило и 10 бр. бракувани автобуси. Те, както и изведената от експлоатация пароцентрала, са били предадени за скрап, а дружеството е получило 50 000 лв.
 
Същевременно са били ремонтирани 7 трайно залежали и неизползвани автобуси – пет с марка „Рено”, един „Неоплан” и един „Мерцедес”.

В резултат на това са назнаени още 14 водачи на автобуси. Повишени са и заплатите на служителите в четири основни отдела в „Градски транспорт”– на операторите в Токоизправителните станции, на служителите, поддържащи висококонтактната мрежа, на водачите на автобуси и тролейбуси и на механиците.

Средната заплата в дружеството е 715 лв. За сравнение, възнагражденията на членовете на Съвета на директорите са 2 пъти по-ниски от средната заплата в „Градски транспорт”.

За удобство на клиентите на дружеството е разкрит нов пункт за продажба на карти. Той се намира непосредствено срещу Централна поща – до Катедралата.

Подобрени са и условията за работа на служителите като са направени ремонти на диспечерските пунктове и на халето на техническите пунктове.

Във връзка с появили се спекулации и слухове, от ръководството заявиха категорично, че не може да става и дума за приватизация на „Градски транспорт” ЕАД. Напротив би могло да се помисли за разширяване на дейността на дружеството.