181 партии могат да пробват регистрация за местния вот

Мисия Варна

25-07-2011, 14:21

Снимка:

izbori-2011-bg.com

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Ще има 264 общински избирателни комисии, които ще са в по-разширен състав, отколко досега.

Очаква се за местните избори през есента да се регистрират 181 партии, колкото са включените в регистъра на партиите, воден в Софийския градски съд, прогнозира пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия  Бисер Троянов.

Днес започна подаването на документи за регистрация за местния вот, като очаквано първи бяха ГЕРБ. Документи от партиите ще се приемат  до 17.00 часа на 8 август.

"Съвсем нормално е политическите партии да покажат поне по време на местните избори своята политическа активност, коментира Троянов. По думите му възможно затруднение е изискването партиите да съберат 7 хил. подписа, но това не важи за големите партии и за партиите с активен живот. 

На последните избори едни и същи избиратели са засечени в подписките на различни партии и коалиции. Затова при повтаряне ще се счита за валиден подписът на избирателя в първата подписка, която се прегледа, а в останалите той няма да се брои.

Всяка партия ще има възможност в 3 –дневен срок да допълни подписката си до необходимия брой от 7000, за да се регистрира.

Според разпоредбите на Изборния кодекс тази година  партиите се очаква да представят в ЦИК устава си и удостоверение за актуална банкова сметка, по която ще се следи какви приходи получава партията във връзка с предизборната кампания.

Троянов поясни, че ще има 264 общински избирателни комисии, които ще са в по-разширен състав, отколко досега. Те ще работят и като Районни избирателни комисии, заради провеждания вот 2 в 1.