България лидер в група А на Европейското по баскетбол за юноши

Спорт

25-07-2011, 23:13

Снимка:

basketball.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Трикольорите победиха основния си конкурент Унгария със 76:54.

Националният отбор на България по баскетбол за юноши до 18 г. завърши на първо място в група А на Европейското първенство в Дивизия Б, след като се наложи над основния си конкурент Унгария със 76:54.

Павлин Иванов наниза 21 точки за младите "лъвчета", а Николай Стоянов и Алекс Симеонов добавиха съответно по 15 и 12.

Унгарците бяха по-концентрирани в първите минути на двубоя и успяха да поведат с 5:0 след точни стрелби на Мишек и Наги, докато нашите се разписаха за първи път в мача след близо четири минути игра за 1:6. Последваха силни моменти за момчетата на Любо Минчев и само за 120 секунди резултата вече беше в полза на България – 7:6 благодарение на Тенчев и Павлин Иванов. В оставащите пет минути и двата отбора допуснаха много брак в играта си, но все пак нашите се организираха по-бързо и поведоха с 14:8.

Вторите десет минути стартираха с размяна на успешни атаки към двата коша, но след това Карамфилов демонстрира съобразителност в защита на два пъти, а това позволи на Симеонов и Иванов да увеличат аванса на България на 13 точки – 25:12. Силната серия на домакините принуди спортно-техническото ръководство на Унгария да вземе тайм-аут, но и след кратката почивката, младите „лъвчета” продължиха да мачкат съперника си и увеличиха аванса си на обезкуражаващите 25 точки – 41:16.

През третия период на срещата унгарците успяха да изравнят играта, като се възползваха максимално от лекото отпускане в редиците на нашите момчета и разликата падна до 14 точки, но силите им не стигнаха за повече – 37:51.

Случващото се на терена стресна играчите на Любо Минчев и още в първите минути на последната решителна четвърт триото Стоянов-Иванов-Симеонов се развихри и преднината на нашите бързо отново премина границата от 20 точки – 72:46 при точно пет минути до сирената. Голямата разлика напълно обезмисли последните минути на мача, като двата отбора просто дочакаха последния съдийски сигнал, който прозвуча при 76:54 в полза на България.

Вижте още фоторепортаж: България - Грузия »