Рязък скок на кредитите с проблеми в обслужването

Парите

26-07-2011, 09:54

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 26 юли

Рязък скок на лошите и преструктурираните кредити през юни отчете статистиката на БНБ, цитирана днес от „Труд”.

Само за месец те са нараснали с 340,4 млн. лв. и общият им обем достига 8,25 млрд. лв., или 20,5% от отпуснатите заеми. Това не означава, че цялата сума е чиста загуба за банковата система. По кредитите има обезпечения. В групата на проблемните влизат необслужваните заеми (с просрочие 91-180 дни), тези, които се водят за загуба (над 180 дни), но и преструктурираните, които са с предоговорен срок и може да продължат да се обслужват. БНБ обявява данни само за лошите кредити на тримесечие. Според актуалния анализ в края на март т. г. лошите кредити са били около 12,93%. Според анализ на Уникредит Булбанк петте най-големи банки у нас могат да издържат и на ниво от 25% лоши кредити.

През юни ръстът на кредитите с проблеми е впечатляващ. Той не е бил толкова висок от януари. През февруари и март ръстът на проблемните кредити беше съответно 31 и 38 милиона лева. През април те скочиха до 140 млн. лв., а през май - до 178 млн. лв. За последните 12 месеца увеличението на лошите и преструктурираните кредити е с 2,4 млрд. лв. Най-голям дял имат проблемните кредити при фирмите - 21,72%. При потребителските те са 19,13%, а при жилищните - 17,87%.

Рейтинговата агенция Фич пък обяви в свой анализ, че лошите кредити в банковата система в България, Румъния и Хърватия ще достигнат най-високите си нива към края на 2011 г.

Според макроикономисти ръстът на проблемните кредити, особено при фирмите, означава, че те още не могат да преодолеят кризата.