Ренесанс на бизнеса с дрехи втора употреба

Парите

26-07-2011, 09:59

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Дневник" на 26 юли

Икономическата криза и свитите доходи на домакинствата през последните години са довели до истински бум в продажбите на дрехи втора употреба,

а според представители на бранша той е сравним със средата на 90-те години, когато този бизнес навлезе по-масово в България, пише „Дневник”.

От 2009 г. насам оборотите са нараснали значително, а някои фирми отчитат и двойни увеличения.

Разцветът на тази търговия се забелязва и от постоянно нарастващия брой обекти във всички градове на страната. От една страна, на пазара навлизат нови играчи, най-често преориентирали се търговци на конфекция, а от друга - големите компании все повече се разрастват и стъпват на нови пазари.

По различни оценки в момента има между 5 и 8 хил. магазина, а складовете на едро са между 600 и 1000. От сектора казват, че заради кризата увеличението при търговците на дребно е между 30 и 50% във всички градове.

"Интересът категорично се засилва", коментира собственикът на "Комфорт стил" Валентина Дачева, която внася на едро употребявани дрехи и има верига от магазини в Казанлък и София. Подобни са наблюденията и на веригата "Мания", която към момента има 38 обекта в България и Румъния.

Заради кризата обаче вносители казват, че все по-трудно се събират дрехи в Западна Европа и САЩ. "Цените са на рекордно високи нива", коментираха от търговеца на едро "Евротекс" и допълниха, че от началото на годината увеличението е между 15 и 40%.