На 27 юли честваме Св. Пантелей Пътник

Животът

26-07-2011, 23:07

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Честит имен ден на Пантелей, Панчо, Панто, Панка, Милчо, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна.

Народът нарича Св. Пантелеймон Пантелей Пътник или Воден Пантелей. На тази дата празнуват гурбетчиите, но се почита и от врачки, баячки и чакръкчии. Вярва се, че светецът пази от наводнения.

27 юли е малък църковен празник, посветен на св. великомъченик Панталеймон, живял през ІІІ в. в Никомидия, по време на управлението на император Максимиян. През целия си живот светецът се грижел за бедните, лекувал болните и правел чудеса. Заради вярата си в Христа бил подложен на жестоки мъчения – горен с огън, хвърлян на дивите зверове, търкалян в бъчви с пирони отвътре, но винаги ставало чудо и той оставал жив. Накрая войниците на императора го посекли с меч през 305 г. От тялото му вместо кръв потекло мляко, а дървото, за което бил вързан, се разлистило и дало плод.

Народът вярва, че денят е много подходящ за тръгване на път, за пътуване и от тази вяра празникът е познат като „Пантелей пътник”. Вярва се, че на този ден прелетните птички се събират на ята и се приготвят за дълъг път до топлите страни. Наричат празника още „Панталей”, „Паталей”, „Църна Паталея”, „Воден Панталей”. Навсякъде той се счита за „тежък”, „лош”, „хаталия” и се почита „за патило”, „за лихо”, т. е. за лошо. Според народната вяра св. Пантелей лекувал хората и ги пазел от болести. Затова на неговия празник в Странджа „за здраве” палят свещи по смокиновите дървета и събират и пият росата от листата им. За да не родят недъгаво бебе, бременните не работят нищо.
В миналото в Белоградчишко на празника на св. Панталеймон правели обредно-магическо извеждане на лошите болести - чума, шарка и дифтерит, от селото. Със софра с ядене няколко циганки повеждали селяните към „чужд топрак” и там на едно дърво закачали торбата, в която имало погача. Врачки и баячки не врачуват на този празник, за да не ги накаже светецът.

Много характерно за народния култ към св. Панталей е представата за него, като за по-малък брат на св. Илия и покровител на летните бури, стихии, пороища и наводнения. Оттук е едно от наименованията му - „Воден Панталей”. Жените месят и раздават обредни пити в чест на светеца и го молят да ги предпази от наводнения и бури. В Странджа и Родопите има много параклиси и аязми, посветени на св. Панталеймон и на празника му там се събират много хора. Тези свети места се свързват със старото предание за елена, който всяка година сам идвал там, за да стане курбан на хората. В българската митология еленът е свещено животно, символизиращо слънчевото божество и християнския му наследник в лицето на Исус Христос.
В съответствие с агиографската характеристика на св. Панталеймон като лечител към манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, през ІХ в. били създадени медицински школи и лечебници.

Честит имен ден на Пантелей, Панчо, Панто, Панка, Милчо, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна.

Днес Православната църква отбелязва и Свети Седмочисленици и Успение на Свети Климент Охридски