И бедните с шопинг мания

Парите

28-07-2011, 09:39

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 28 юли

За една от зависимостите на съвременния човек-шопинг манията, пише днес „24 часа”.

Според публикацията и бедните у нас вече страдат от шопинг мания. Финансовите възможности не са от особено значение. Дори жени, които нямат много пари, пак страдат от модерната зависимост. Те купуват малки и по-евтини неща, но пак непрекъснато и с настървение, обяви психотерапевтът доц. Захарина Савова от МУ-София.

Само за няколко години шопингът се превърнал от невинно забавление и форма на релакс в зависимост, която по пораженията си върху психиката не отстъпва на страстта към интернет, алкохола и наркотиците.

Засегнати са главно жените, но вече има и мъже, обсебени от страстта да купуват ежедневно ненужни неща. Стига се до ситуации, в които само пазаруването вдига серотонина и човек чувства потребност да се връща отново и отново в магазина, за да е щастлив.

Най-застрашени от болестното залитане са хора, които имат проблеми в общуването, чувстват се неразбрани, изоставени, самотни, не се справят със себе си и се опитват да компенсират дефицитите си чрез контрол над вещите в нереална ситуация, обяснява специалистката.

Пазарувайки, някои жени си създавали илюзията за контрол над дома, партньора и семейството като цяло.

Тъй като обаче това е псевдозадоволяване на реалната потребност и ефектът от него е кратък, чувството за щастие отшумява почти веднага след стоварването на пълните торби вкъщи, след което идва желанието да се върнеш на щанда пак.