Спасителите на плажа търсят помощ от полицаи по бански

Мисия Варна

28-07-2011, 09:53

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Новинар" на 28 юли

Спешно да бъде създадена плажна полиция, която да въдворява ред на плажа и да санкционира нарушителите, настояват водните спасители от Варна, съобщава „Новинар”.

Шефът им Георги Есов и неговите колеги се оплакаха, че туристите не се съобразяват със заръките на спасителите и често налитат на бой, когато някой се опита да влее разум в действията им. Летовниците правели каквото си искат и излагали на риск живота си.

Затова варненските спасители смятат, че "е крайно време да се обособи структура към МВР, която да работи по плажовете". Освен това спасителите призовават всеки, който не съобразява поведението си с вдигнатия флаг, да бъде глобяван с 50 лв.

Особено недисциплинирани били руснаците, които често вдигали скандали при опит на спасителя да ги изкара от водата. Есов обаче е категоричен, че не е работа на спасителите да налагат глоби. "Само с въвеждането на сериозни санкции нарушителите могат да бъдат спрени и да бъдат спасени много човешки животи", обясни шефът на спасителите.

По думите му засега единственото, което спасителите могат да направят, е да раздават листовки с подробни обяснения за флаговата сигнализация, да свирят със свирката, да привикват летовниците вън от водата и да се карат с плажуващи скандалджии.

"Промяна задължително трябва да има, много животи могат да бъдат спасени", категоричен беше Есов. По думите му само за ден, в неделя, от смърт в морето са били спасени 19 души, и то само по курортите край Варна. Въпреки червения флаг мъртвото вълнение и предупреждението на спасителите те са влезли в морето.