С „Аида” завършва Музикалният фестивал „Варненско лято”

Мисия Варна

28-07-2011, 16:33

Снимка:

operavarna.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Тази вечер в Летния театър от 21 ч с "Аида" на Джузепе Верди завършва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

„Спектакълът на „Аида”, с който завършва тази вечер ММФ „Варненско лято”, ще впечатли публиката не с една или 2 оперни звезди, а с цялостен ансамбъл от солисти, всеки от които е величина сам за себе си”.

В това увери представители на медиите г-жа Даниела Димова - изпълнителен директор на ТМПЦ-Варна.

Диригент на операта, която ще видим тази вечер в Летния театър от 21 ч, е Иван Филев, а режисьор-постановчик - Кузман Попов.

За общото синхронно звучене ще допринесат прекрасното мецосопрано Надя Кръстева (Амнерис) - солистка на Виенската Щатсопер, изключителният тенор Бойко Цветанов (Радамес) – солист на Цюрихската опера, великолепният баритон Нико Исаков (Амонасро), варненското сопрано Линка Стоянова (Аида), басът Апостол Миленков (Рамфис), който работи в Австрия, младият Стоян Бончев (Царят на Египет), ученик на Бойко Цветанов и др.

Всички те, заедно с оркестъра и хора на Държавна опера Варна, изграждат убедително многопластовия образ на епическата Вердиева творба в прочита на режисьора Кузман Попов, коментират от Операта.

Кузман Попов е убеден в успеха на красиво построения спектакъл, в който като постановчик той е вложил много от себе си.

В операта "Аида" варненската публика ще се срещне с Надя Кръстева - една от най-талантливите българки, покорила с вокалното си и артистично майсторство световните оперни сцени. С коронната си роля Кармен (неслучайно я наричат "най-прекрасната Кармен") солистката на Виенската Щатсопер гостува за пръв път във Варна в миналогодишното издание на Опера в Летния театър. Сега ще имаме удоволствието да я видим и чуем в ролята на Амнерис, а на 8 август т. г. – отново в "Кармен".

Тенорът Бойко Цветанов (в ролята на Радамес) разказа пред журналистите за уроците, които е получил от своите учители, специално от незабравимия Борис Христов, чийто пръв ученик е бил, той на свой ред сподели радостта си от успехите на своите ученици. Световноизвестният тенор е щастлив, че българите са избрали именно българското оперно чудо за събитието на 20 век и укори управляващите за недостатъчната подкрепа, която оказват на оперното изкуство и на българските оперни гласове, прославящи страната ни по света.