Пешеходци срещу Шофьори - кому е нужна такава война?

Мисия Варна

29-07-2011, 11:01

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Бъди европеец! Дай път на пешеходеца!, умоляват Регионалната здравна инспекция, Български червен кръст, Българска асоциация на пострадали при катастрофи – Варна, ООН и Световната здравна организация - организатори на инициативата Десетилетие по безопасност на движението 2011-2020

И в най-безпощадната война има правила: правилата на войната.

Войната между пешеходци и шофьори в България, и в частност Варна, се води толкова дълго, че се налага актуализация на правилата.

В Десетелието по безопасност на движението 2011 – 2020 - инициатива на ООН и Световната здравна организация, според статистиката столицата на България е градът с най-много загинали в Европа.

По данни на Световната здравна организация травмите от пътно-транспортни произшествия представляват 9% от всички причини за смърт. В 53 страни-членки на Европейския регион на СЗО около 800 000 човека всяка година изгубват живота си заради катастрофи. Най-уязвимите групи са пешеходци, мотоциклетисти и велосипедисти. Пътно-транспортните произшествия са и основната причина за смърт във възрастовата група 5 – 29 години.

За област Варна в периода 1 януари - 31 декември 2010 г. са станали 484 пътно-транспортни произшествия с 53-ма загинали и 582-ма ранени, които превишават случаите през 2009 г.

За да се намалят пътно-транспортните произшествия, всеки човек трябва да бъде отговорен водач или пешеходец и да спазва правилата за движение!

От днес по улиците на България младежи от Червения кръст ще раздават листовки с "новите" правила.

По-надолу ви предлагаме пълния текст.

Нови, защото май сме забравили изобщо как да се държим на пътя, а и защото в актуализацията на съветите, които ще ви помогнат да стигнете живи там, за където сте тръгнали, има наистина стряскащи уточнения (които преди ги нямаше). Например:

За пешеходците:
Преди да пресечете, винаги преценявайте дали водачът на приближаващото МПС може да ви види, а и
никога не знаете със сигурност дали ще спре заради вас

или

Ако липсва тротоар, вървете с лице към приближаващите се автомобили, възможно най-вляво на пътя. Рискът да бъдете блъснати от застигащ ви автомобил е огромен.

За шофьорите:
Ако спрете и пропуснете пешеходеца, ще „изгубите“ няколко секунди, но ще си спестите много по-сериозни проблеми
и т.н.

Прочетете ги, молим ви, и бъдете така добри да ги спазвате и да убедите близките си и най-вече децата си, че са жизненоважни.

ЗА ВАС, ПЕШЕХОДЦИ!

Всички ние, излизайки от дома си на улицата, ставаме участници в пътното движение, като най-често влизаме в ролята на пешеходци.

Във всяко трето ПТП участва пешеходец. Като най-уязвимите участници в движението, пешеходците трябва да осигурят собствената си безопасност на пътя, без да разчитат на това, че водачите са длъжни да ги пазят.

ДА СИ ПРИПОМНИМ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА:

Използвайте пешеходни пътеки и подлези, винаги когато това е възможно.

На пешеходен светофар пресичайте само при зелен сигнал, като изчакате поне 2 секунди, за да се огледате в двете посоки, защото някои шофьори преминават с много висока скорост на червено.

Не навлизайте внезапно на платното, без да се огледате. Преди да пресечете, винаги преценявайте дали водачът на приближаващото МПС може да ви види, а и никога не знаете със сигурност дали ще спре заради вас.

Избягвайте да пресичате между паркирани автомобили или пред автобуси, тролейбуси и трамваи. Може да ви блъсне кола при внезапната ви поява на платното пред нея, докато тя в този момент заобикаля автобуса. Не тичайте, за да хванете автобуса.

Ако липсва тротоар, вървете с лице към приближаващите се автомобили, възможно най-вляво на пътя. Рискът да бъдете блъснати от застигащ ви автомобил е огромен. Не забравяйте, че шофьорът на приближаващия автомобил не ви вижда в същия момент, в който вие виждате фаровете му, а много по-късно, когато вече не може да спре.

През нощта е добре облеклото ви да е в светли цветове или с апликация от светлоотразителни елементи. Най-подходящо е да носите светлоотразителна жилетка.

Не бързайте да пресичате при мокро или заледено пътно платно, дори да ви се струва, че приближаващият автомобил се движи бавно. В този момент неговият спирачен път е значително удължен.

ЗА ВАС, ВОДАЧИ!

Нашата столица е градът с най-много загинали в Европа.
Бъди европеец! Дай път на пешеходеца!

Уважаеми водачи,
Помнете, че в момента, в който слезете от автомобила, вие влизате в ролята на пешеходец. Затова, бъдете внимателни и предпазливи към пешеходците, особено към децата, инвалидите, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, както и към старите хора.

Ако спрете и пропуснете пешеходеца, ще „изгубите“ няколко секунди, но ще си спестите много по-сериозни проблеми.

ДА СИ ПРИПОМНИМ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА:

При приближаване към пешеходна пътека намалете скоростта, за да пропуснете пешеходците и дайте предимство на тези, които вече са стъпили на пътното платно.

Винаги спирайте на пешеходна пътека, когато се движите в успоредни редици и когато друг автомобил от съседна редица е спрял, за да пропусне пешеходците. Тази ситуация е изключително рискова, особено когато спрялото превозно средство е с по-големи габарити и вие, минавайки покрай него, нямате видимост към пешеходната пътека.

При задръстване на движението не спирайте върху пешеходни пътеки, за да могат пешеходците да преминат безпрепятствено.

При приближаване към място, където на пътя или в близост до него се намират деца, намалете скоростта, а при необходимост – спрете. Често поведението на децата, докато играят, е непредвидимо.

Бъдете особено бдителни, когато минавате покрай спирка на обществен транспорт. Винаги очаквайте, че някой може да пресече пътното платно тичешком.

Задължително спирайте и осигурявайте безпрепятствено качване и слизане на пътниците от трамваите.

Когато предприемете маневра завой на кръстовище, регулирано със светофарна уредба, сте длъжен да пропуснете пресичащите също на зелен сигнал пешеходци.

Пешеходната пътека е част от платното за движение, очертана или не с пътна маркировка и сигнализирана с пътни знаци, предназначена за преминаване на пешеходци. На кръстовищата пешеходни пътеки са продълженията на тротоарите и банкетите върху платното за движение.