Инвеститорите искат стабилност и предвидимост

Мисия Варна

29-07-2011, 22:32

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Днес Меглена Кунева и Любомир Христов посетиха завода "Солвей Соди" в Девня

"Инвеститорите искат стабилност и предвидимост - стабилна финансова среда, да знаем какво ще се случи в следващите 5-10 години".

Това заяви финансовият директор на "Солвей Соди" Рено Шулер по време на посещението на Меглена Кунева и Любомир Христов в Девня. Ръководството на завода ги запозна с постиженията си през последните години и с част от проблемите си.

Един от проблемите е свързан с акциза върху твърдите горива на ТЕЦ "Девен", филиал на "Солвей Соди", където с един процес - когенерация, се произвежда едновременно електрическа и топлинна енергия и държавата следва да поощри този процес като благоприятен за околната среда. Вместо това има риск от двойно данъчно облагане.

 От една страна, дружеството има нужда от CO2 квоти. От друга страна, може да се налага да плаща акциз върху същите горива.

"Солвей" има 7 завода в Европа и само в България комбинираното производство не е освободено от акциз", каза Иван Бочуков.

"Надяваме се да спечелим казуса пред държавата, защото трябва българският закон изрично да освобождава когенерацията от акцизи", каза финансовият директор Рено Шулер и добави, че това ще бъде от полза и за самата икономика на България.

По думите на Шулер, две европейски директиви регулират този процес - тази за данъчното облагане на енергийните продукти (2003/96/ЕО) и за енергийната ефективност (2004/8/ЕО), като и двете насърчават комбинираното производство.

След приватизацията на содовия завод са инвестирани 310 млн. евро в дружествата от група "Солвей Соди". Само за последните 3 години са вложени 150 млн. евро за разширяване на производствения капацитет, модернизиране и обновяване на съоръженията и опазване на околната среда. От 2012 до 2017 година в страната се проучват нови инвестиции в размер на 125 млн. евро.

"Бизнесът не обича изненади. Ако имаме ясни административни процедури и ако всички – администрацията и бизнесът -  знаем каква е целта на тази или онази процедура и се съобразим с тази цел, това ще е в полза на българската икономика и тогава ще има повече пари за бюджета и повече работни места за хората", каза още Шулер. "Аз съм чужденец. но мога да кажа, че България е хубава страна, радвам се, че живея тук и искам тя да се развива", добави той.

По думите му, според европейското законодателство за вредните емисии "Солвей Соди" е "напред във времето", защото са снижени много под допустимите лимити и се работи постоянно за подобряване на екологичната политика на завода.

"Аз преговарях за първата част от директивата от 2003 година", каза Меглена Кунева. "За мен здравето и околната среда са оста, около която трябва да се движи координатната система. Трябва да сме част от голямата Европейска карта, да положим усилия за енергийната ефективност. Всеки спестен ват е независимост. Освен всичко останало, вие спестявате енергия, защото превозвате товарите си по море", отбеляза г-жа Кунева.

Екипът на Меглена Кунева и Любомир Христов завърши посещението си в "Солвей Соди" с обиколка на завода.