Всеки десети готов да продаде гласа си за 100 лв.

Мисия Варна

30-07-2011, 10:00

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Новинар" на 30 юли

„Новинар” отразява представеното вчера проучване на „Медиана”, според което всеки десети българин е готов да продаде гласа си за 100 лв. на предстоящите избори.

Срещу 300 лв. пък процентът на мераклиите нараства на 15 на сто. Това сочат данните от проучване на агенция Медиана, направено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 23–27 юли. Според директора на агенцията Кольо Колев много хора биха продали вота си и срещу по-малка сума.

Около 60 на сто от българите имат опасение, че предстоящите местни и президентски избори няма да са честни.

Ако парламентарните избори бяха днес, ГЕРБ отново щеше да спечели най-много гласове - 25,7%. Подкрепата за БСП е 20 на сто, а 5,6% от гласоподавателите биха пуснали бюлетина за Синята коалиция. ДПС е подкрепяно от 6,6% от българите. Наблюдава се спад сред избирателите на "Атака". Едва 2,2% днес биха гласували за партията на Волен Сидеров.

Водещото място отново е за еврокомисаря Кристалина Георгиева - 55%, но предшественичката й на поста Меглена Кунева е повишила рейтинга си на 43%. Президентът Георги Първанов вече е изпреварил премиера Бойко Борисов по доверие с 49% от избирателите, а премиерът на 41 на сто.

Битката за президентския пост ще се води между трима основни кандидати – Меглена Кунева, Ивайло Калфин и кандидата на ГЕРБ, прогнозира Колев. 38% от анкетираните са посочили, че ще гласуват за Кунева. Също толкова биха дали гласа си и за кандидата на ГЕРБ.

31% казват, че ще подкрепят Калфин, 12% - Красимир Каракачанов, а за Румен Христов биха гласували 10%. Кандидатурата на Волен Сидеров за държавен глава се одобрява от 10%, а тази на Атанас Семов от 5 на сто. Колев прогнозира балотаж на президентските избори.

54,2% от анкетираните са разочаровани от управлението на ГЕРБ, а 25,6% са запазили доверието си в партията.