Захар и олио неприлично надуха цените си

Парите

01-08-2011, 07:34

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 1 август

”Труд” цитира данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) за юли 2011 г. според които с 36 процента е поскъпнало на едро олиото за една година, с 51 на сто - брашното, със 72% -захарта в сравнение със същия месец на миналата година.

Поскъпването на млечните произведения на годишна база е около 25-30 процента, а на месните произведения - с 3-9 на сто. С около 15% по-скъпи са станали за една година основни хранителни продукти като ориз, леща, яйца и пилешко месо.

Фасулът и каймата обаче се предлагат на цени, близки до миналогодишните.
Както при останалите хранителни продукти, при някои плодове и зеленчуци също има ръст на годишна база, сочат още данните на ДКСБТ.

С 10 на сто по-скъпи са кайсиите и зелените чушки, с около 2-3% - прасковите и пъпешите.

Единствено оранжерийните домати и краставици на едро се предлагат по-евтино през юли т. г. спрямо същия месец на м. г. - съответно с 24 на сто и 15 на сто. На месечна база цените на повечето плодове и зеленчуци през юли намаляват в сравнение с юни, допълват още от комисията. Това е нормално заради нарасналото предлагане в разгара на сезона.

С около 40% поевтиняват дините и пъпешите. В интервала 20-30 на сто е спадът на цените на праскови, картофи, оранжерийни домати, зелени чушки и зрял чесън.

С около 10% по-ниски цени кайсиите, бананите и зелето. Поскъпване на месечна база има при лимоните - 10%, при оранжерийните краставици - 7 процента, и при ябълките - 1,2 на сто.

Няма големи промени в цените на дребно на 6-те основни хранителни стоки - захар, олио, брашно, яйца, пилешко и агнешко месо през последната седмица на юли. Цените на тези стоки във всички области на страната се наблюдават от земеделското министерство от март т. г. насам.

Според последните данни на ведомството средната цена на захарта на едро в страната е 2,25 лв./кг, което е с 3 стотинки повече от предходната седмица.