НАП взема жилища на 54 семейства за дълг на строител

Парите

01-08-2011, 07:47

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 1 август

„24 часа” предупреждава нов подход на НАП за събиране на дължими данъци, като заведе първите дела за разваляне на договори за сделки с имоти между фирма длъжник и нейни клиенти.

В резултат 52 семейства в София и 2 в Пловдив могат да останат без жилища заради чужд дълг от милиони левове. Причината е, че агенцията не успяла да събере натрупаните за няколко години задължения от 2,4 млн. лв. от дружеството "Строителство България", а когато м.г. съдът го обявил в несъстоятелност, решила да си прибере парите от нищо неподозиращите негови клиенти.

През ноември 2010 г. данъчните внасят в Софийския окръжен съд иск за разваляне на договорите, с които "Строителство България" продава 52 апартамента в новопостроения блок на ул."Промишлена" в столичния кв. Овча купел, с основание, че платените цени за жилищата са под пазарните.

"Хората са сключили предварителни договори за покупка на имотите на зелено и в продължение на 2 г. са плащали редовно вноските си. За да се сдобият с нотариален акт, се наложило да внесат допълнително средства за ремонт на лошо построената сграда", разказа адвокат Райна Георгиева.

Блокът е завършен окончателно през 2008 г. и строителната фирма декларира пред Агенцията по вписванията, че е продала всички апартаменти , но във финансовия си отчет посочва загуба. Банкрутът на “Строителство България”, е обявен от съда на 16 август 2010 г. В производството по несъстоятелност се установява, че дружеството не притежава никакво имущество, активи и наличности по банкови сметки. След като съдът обявява фирмата в неплатежоспособност, НАП също се присъединява към списъка с кредитори, като претендира неплатени данъци в размер на 2 464 578 лв., натрупани за 4 г.
"Масова практика е строителните фирми да принуждават клиентите си да плащат вноските по жилищата на ръка и за това се издават хвърчащи квитанции. За да се прикрият доходи, тези документи не се осчетоводяват от фирмата. Така предприемачите вземали пари кеш, а после ги представяли като лични средства, дадени назаем на фирмата. "В случая става дума за познатата схема за укриване на данъци, а не за търговски спор.

Прокуратурата трябва да се сезира, а не НАП да притиска добросъвестните граждани. В противен случай се руши имиджът на държавата.

Според адвокати е недопустимо бездействието на агенцията по отношение събирането на задълженията в продължение на години, благодарение на което се е натрупал огромният дълг.

В нотариалните актове на собствениците, чиито апартаменти държавата иска да отнеме, е вписана цена около данъчната оценка. В действителност обаче те са платили трикратно по-високи суми. Веднъж за строежа на апартаментите, което е описано в предварителните им договори, и втори път за прехвърляне на собствеността. За да пестят от нотариални такси и местен данък, българите масово декларират купените жилища на цени около данъчната оценка. В същото време десетки строителни предприемачи отговарят на условията за обявяване във фалит и процедурата е само въпрос на време.

По закон управителите на такива дружества носят наказателна отговорност, ако не поискат навреме от съда обявяването им в несъстоятелност. Прокуратурата обаче рядко повдига подобни обвинения.“Ако съдът постанови разваляне на договорите, жилищата на хората ще бъдат обявени на публична продан”.