Панаирът на занаятите и изкуствата в Морската започва

Мисия Варна

01-08-2011, 09:23

Снимка:

АРХИВ © IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Петнадесетият Панаир на занаятите и изкуствата започва днес с концерт и ще продължи до 16-и август в Морската градина, около сцена Раковина.

От днес цели 16 дни варненци и гостите на града ще се насладят на произведенията на десетки занаятчии, последователи на древните приложни изкуства.

Тази година Петнадесетият Панаир на занаятите и изкуствата ще бъде разположен на входа на Морската градина и на алеята до сцена Раковина.

Събитието ще бъде открито в 20 ч с концерт - опера, рок и народни песни, на сцена Раковина.

На 3-и август ще бъде открита и международна изложба, в която ще бъдат включени творби на художници от Румъния, Украйна, Русия, Словения и България, а освен това се очакват и две творби на художници от Франция.

Ще има и конкурс за сувенири. Крайният победител ще бъде избран от варненските медии. Освен това ще има и конкурс за уникати, като в журито ще влязат специалисти от областта.

За първи път тази година варненци ще се запознаят и с едно древно, но ново за България изкуство – топиар. Всъщност това са живи скулптури, създадени от метални конструкции и живи растения. Специално за Панаира на занаятите има изработена колекция, която ще бъде разположена в рамките на изложението. Самото изкуство тръгва още от Римската империя. Пренесено в Япония, то става основа на бонзай изкуството, а самият топиар се превръща в цяло течение в изкуството. По време на панаира ще бъдат представени шест живи скулптури, чиито автори са българи.