От пътищата войната се премести в морето

Мисия Варна

01-08-2011, 17:29

Снимка:

Архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

През този сезон карането на джет се превръща в мода

Ръст на джетовете, които се използват без регистрация в морето, е отбелязала ИА "Морска администрация" – Варна.

През този сезон карането на джет се превръща в мода, поради което се наблюдава и бум на купените машини, каза пред "Радио Фокус" кап. Валентин Енчев директор на ведомството.

Директорът на ИА "Морска администрация" – Варна обясни също, че инспекторите, които следят джетовете не винаги успяват да заловят нарушителите, тъй като катерите им не са толкова бързи.

"Войната по пътищата се е прехвърлила и в морето, като за щастие все още няма жертви", каза Енчев и допълни: "Нарушителите са младежи на по 18-20 години, които рядко се съобразяват с изискванията за движение на море".

По думите му, към момента има регистрирани 155 джета, както и 60 корабчета предлагащи туристически услуги по Черноморието.

Глобата за заловен джет, който не е регистриран в агенцията е от 50 до 250 лева, като много често съдът налага минималната глоба на нарушителите, заловени за първи път.

Регистрацията на превозните средства пък струва 130 лева.

Директорът на ИАМА – Варна посочи, че глобите не стряскат особено много нарушителите и те продължават да не се съобразяват с правилата. По негови думи е необходимо наказанията да станат по-сериозни.