Юристи в спор може ли Кунева да е президент

Мисия Варна

02-08-2011, 07:22

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Труд" на 2 август

„Труд” се спира  на темата за юридическия казус, възникнал около желанието на  бившия ни еврокомисар М. Кунева да стане президент.

Престоят на Меглена Кунева като еврокомисар в Брюксел не отговарял на изискванията на чл. 93, ал. 2 от конституцията, писа пресата. Според него кандидатът за президент "трябва да е живял последните пет години в страната", а времето, през което Кунева е била еврокомисар, не се зачитало за живеене у нас. Проверка на "Труд" показа друг резултат.

През 2001 г. текстът на основния закон бе тълкуван от Конституционния съд (КС) по питане на депутати. Същностният повод бе замисленото участие на Симеон Сакскобургготски в изборите за държавен глава. КС тогава отряза царските намерения и обяви, че за да е живял последните пет години в страната, кандидат-президентът трябва "фактически и трайно да е пребивавал на територията на страната през повече от половината за всяка от петте години, предхождащи датата на избора".И още: "За живеене в страната се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава."

Няма спор, че за еврокомисар Меглена Кунева бе предложена от българската държава, така, както после правителството излъчи кандидатурите на Румяна Желева и Кристалина Георгиева, смятат констититуционалисти. Затова като еврокомисар от 1 януари 2007 до 9 февруари 2010 г.(когато Европарламентътутвърди новия състав на ЕК) Кунева няма конфликт с конституцията. Тревожен обаче бил друг период - когато Кунева по свое желание е станала съветник на еврокомисаря по транспорта в Брюксел през 2010 г. А за 2010 г. важало общото правило, че трябва да е живяла поне 183 дни от годината у нас. Нямало как да се сметне дали това изискване е изпълнено - с държавите от ЕС вече няма паспортен режим, при който да се отбелязва влизането или излизането от страната за пътуванията в Еросъюза.