Кр. Стефанов: „Лукойл” е най-големият данъкоплатец у нас, това не ги поставя над закона

Парите

02-08-2011, 10:46

Снимка:

SOFIA PHOTO AGENCY

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

15% от приходите на НАП ги внася „Лукойл“, това със сигурност е над 1 милиард

Безспорно „Лукойл“ е най-големият данъкоплатец в България, но това не ги поставя над закона, каза пред Нова телевизия изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

Той уточни, че това е в обсега на митниците и няма да коментира, но все пак следял развоя на събитията. „Възложих на моите анализатори да направят сметка за „Лукойл“ и се оказа, че 15% от приходите на НАП ги внася „Лукойл“, това със сигурност е над 1 милиард, подчерта Стефанов и отново заяви, че това не ги поставя над закона. „Не смятам, че ще бъдем лишени от тези приходи, защото пазарната ниша не търпи празноти. Нека да мине един месец и тогава ще решим“, уточни шефът на НАП.

От ДДС и от акцизи и осигуровки в дружеството влизат 13% от общите приходи“, обясни Стефанов. Попитан как ще коментира информацията, че от 2 години „Лукойл“ не внася корпоративни данъци, Стефанов каза, че няма да коментира.
В последните 2 месеца НАП е предприела мерки по отношение на ДДС- измамите. „Изготвихме доклад с МВР и ДАНС. Смятам, че в последно време и оценките за работата на НАП са в положителна посока. Към 31 юли сме събрали 7,1 млрд. лева, което е с 458 млн. лева повече, отколкото за същия период на миналата година. От 31 май до 31 юли сме наваксали с 50 милиона изоставането“, категоричен бе Стефанов.

„При последната акция, която направихме с МВР и прокуратурата в три столични заведения, хванахме 50 милиона лева. Всички доставки на акцизни стоки бяха без документи, служителите, които работят там са на минимална работна заплата. Алкохолът, който се продава в тези заведения е без акциз, без ДДС, без нищо. Тези, които сключват договори на минимална работна заплата също спомагат за укриването на данъци“, заяви Стефанов и допълни, че за фолкизпълнителите за 10 месеца на 2010 г. от двете заведения са изплатени 360 000 хонорара, 260 000 лева са раздадени на ръка. „Имаме разпечатки ден по ден кой колко е пял. Най-големият хонорар е 12 000 лева, който е изплатен“, поясни Стефанов.

„На Лили Иванова тече ревизията, но тя е спряна в момента, защото има международни участия и чакаме да получи сумите. Четох, че тя щяла да се оплаква от данъците на премиера. Според мен това е малко нахално. Не казвам, че Лили Иванова укрива данъци, но със сигурност има проблеми. Има личности, които трябва да бъдат пример за обществото и да казват, че ще ходят да се оплакват на премиера, малко ми е обидно това“, подчерта Красимир Стефанов.