Варна посреща "Роза на света"

Мисия Варна

02-08-2011, 22:59

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ/ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

С този ботанически символ на съвършенството Галина Панибратец – режисьор от гр. Одеса, и Виталий Бондарев – актьор, заслужил артист на Украйна, изразяват отношението си към морската ни столица, която считат за идеалното място за празник на духа и всички изкуства, подходящо за среща и представяне на творчески идеи от различни народи и култури.

Международен фестивал на творчеството „Роза на света – панаир на творчески идеи“ ще се проведе във Варна от 2 до 9 август.


Галина Панибратец – режисьор от гр. Одеса, и Виталий Бондарев – актьор, заслужил артист на Украйна като творчески тандем са „идеолозите” на Фестивала. Те имат богат опит като участници и организатори на подобни прояви. Но в основата на всичко стои тяхната любов към България и по-специално към  град Варна. За тях той отдавна е „Роза на света”.

С този ботанически символ на съвършенството те изразяват отношението си към морската ни столица, която считат за идеалното място за празник на духа и всички изкуства, подходящо за среща и представяне на творчески идеи от различни народи и култури.

Основна цел на Фестивала е представянето на творчески постижения на художествени колективи и солисти от различни страни.

Фестивалът има и възпитателна цел – за изграждане на нови отношения между младите граждани на обединена Европа, в дух на доверие, приятелство и толерантност. По този начин се създават условия за общуване и възникване на партньорски отношения с отделни творци и колективи, работещи на територията на община Варна, за съвместни творчески проекти и културен обмен.

Повечето от чуждестранните участници във второто издание на Международния фестивал „РОЗА НА СВЕТА – ПАНАИР НА ТВОРЧЕСКИ ИДЕИ” са от побратимения на Варна гр. Харков, Украйна.

Както и на първото издание, програмата на Фестивала включва съвместни проекти с Еко парка в Св. Константин и Университетската ботаническа градина – Балчик. Те са насочени към екологичното възпитание на участниците и са под надслов „Една планета – обща отговорност”. Намеренията на организаторите са Фестивалът да се развива в това направление – привличане на вниманието на международната общественост към екологичните проблеми на планетата със средствата на изкуството.

Откриването на Втория Фестивал „Роза на света” е в 09.00 часа на 3 август 2011 в концертната зала на Младежки дом – Варна.

Акцентът в програмата на този фестивал е на 5 август в Университетска ботаническа градина – Балчик.

Наименованието на съвместния проект е „На пети, в петък – БОТАНИКАТА – КУЛТУРА НА РАСТЕЖА или РАСТЕЖ НА КУЛТУРАТА”. В програмата за този ден са включени разходка в парковия комплекс и лекция „ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ – СВЕТОВНА СЪКРОВИЩНИЦА”, ЕКОЛОГИЧНА АКЦИЯ – flash mob, творческа работилница „ПРИРОДНИ ФАНТАЗИИ”, „ЖИВАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ” – brain ring, „ГЛАСЪТ НА ТАЛАНТА” – концерт на участниците, изложба „КАМЪНИ И ТРОЛОВЕ – СЪВСЕМ СУРОВА ПРИРОДА” – автор Боян Георгиев. Денят ще завърши с „НА ЧЕТИРИ УШИ” – авторски спектакъл на Георги Велчовски – вдъхновител и артистичен директор на Международния фестивал „РОЗА НА СВЕТА – ПАНАИР НА ТВОРЧЕСКИ ИДЕИ”. Участниците във Фестивала ще бъдат запознати с туристическите и културни забележителности на нашия град, предвижда се и посещение на Завода за производство на стъкло в гр. Белослав.

Кулминацията на Фестивала е Гала концертът на участниците, който ще се проведе на 7 август 2011, от 19:00 ч. в Английския двор на Археологически музей – Варна.

Концертът се посвещава на Деня на Варна – 15 август – Успение на Св. Богородица. Входът е свободен за гражданите и гостите на града.

Вече имаме самочувствието да твърдим, че Фестивалът „РОЗА НА СВЕТА – ПАНАИР НА ТВОРЧЕСКИ ИДЕИ” става традиционен, превръща се в ново пространство за комуникация и популяризиране на достойнствата на град Варна като фестивален град и територия на творчеството, съобщават организаторитя. Бихме се радвали, ако Фестивалът бъде една малка крачка към постигане на общата ни мечта – избирането на Варна за Европейска столица на културата през 2019 г.