Автобуси заместват колите на Беглика фест

Животът

03-08-2011, 09:44

Снимка:

Беглика

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В стремежа си да намали екологичния отпечатък върху природата до минимум, организаторите въвеждат редовна линия на Бегликобусите от София с надежда така да провокират изоставянето на колите - не само по въглеродни причини, а и защото автобус, пълен с фестивални хора със сигурност е много по-забавно преживяване от кола, пълна с познати!

Четвъртото издание на Беглика Фест ще се случи по пълнолуние – от 19-и до 21-и август.

В стремежа си да намали екологичния отпечатък върху природата до минимум, организаторите въвеждат редовна линия на Бегликобусите от София с надежда така да провокират изоставянето на колите - не само по въглеродни причини, а и защото автобус, пълен с фестивални хора със сигурност е много по-забавно преживяване от кола, пълна с познати!

Клезмер звездите от Козмо Козловски, които свирят в свой, наречен от тях стил - „Пиратски джаз“ ще пристигнат за съботната вечер на феста от Хамбург. Колоритната банда е събрала музиканти от Полша, Германия, Финалндия и Чехия и твърди, че пиратския джаз е смела комбинация от музиката на източна Европа, клезмер, джаз, полка, реге и фолклор. Антуражът им включва кларинети, контрабас, акордеон, виола и перкусии. Групата прстига в България, благодарение на Гьоте Институт София.

Сред имената в музикалната програма тази година се открояват и Теодосий Спасов Квартет, Насекомикс, Попа Шапка (Румъния) и Бурак Малджок (Истанбул), както и белградчаните от Трашофоник оркестра, които ще направят и уъркшоп по правене на инструменти от отпадъчни материали.

Тази година публиката не само ще сътворява дневната програма, но и ще  може да се включи в отворената джем-сешън-сцена под ръководството на едни от най-известните имена на  българската етно-джаз сцена: Роко Захариев, Александър Ефтимов – Шаманчето, Веселин Митев и Павел Терзийски, Станислав Стоянов, Виктор Дичев и разбира се – Теодосий Спасов.

Както всяка година алтернативните спортове – от каяци до въжена градина и маунтин байкове (велосипеди за планинско колоездене) ще бъдат налице, за да покажат как можем да се наслаждаваме на природните дадености без да ги увреждаме. Да спортувате ще можете обаче не само денем, ако искате да се включите в „лайф-транс-съркъл“ - свирене на живо - до него ще трябва да стигнете с лодка или плуване  - на острова срещу фестивалната зона.

Основен стремеж на организаторите и тази година е да продължат политиката си на намаляване на влиянието на феста върху територията, в която той се провежда – брега на язовир Голям Беглик, Западни Родопи, над Батак. След като миналата година датата на събитието беше сменена заради гнезденето на двойка черни щъркели на острова срещу фестивалната зона, тази година продължават подобренията -  възможно е, уверени са организаторите  - да има устойчиво събитие, което не оставя следи след себе си, не вреди на природата и провокира отговорно поведение и творческо, а не консуматорско общуване със средата. Едно от нововъдениеята са например канчетата, които ще се получават срещу депозит на входа на феста, за да предотвратим използването на еднократен амбалаж и генерирането на отпадък. Пътеката от паркинга към фестивалната зона пък ще бъде застлана със слама, която отъпкана от посетителите, ще бъде използвана за компост.

 Дневната програма на  Беглика е насочена именно към интегрирането на  идеята за устойчивост във всяка сфера на живота ни – това е и причината основно място в дневната програма да има Форумът „Земеделие и хранене“, който ще въвлече посетителите в сериозни теми като тази, че днес никоя институция не може да гарантира съдържанието на храната ни и здравето на децата ни и един от малкото начини да се опитаме да променим това е да я произвеждаме сами. Как, можете да разберете на Беглика.

За повече информация: http://fest.beglika.org/