Добро утро в петък!

Мисия Варна

05-08-2011, 08:58

Снимка:

Мариана Шиеверска © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Христина Маринова

Всичко от Автора

Къде, какво и кога: Най-добрата търсачка за Северното Черноморие

Добро утро в последния работен ден, който по една случайност се пада и Международен ден на бирата!

Във Варна стартира четвъртият Международен видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА, който продължава до 12 август 2011.

До неделя яхт клуб "Капитан Георги Георгиев-Порт Варна" е домакин на Държавното първенство по ветроходство за класовете за подрастващи - "Оптимист", "Лазер 4.7", "Кадет" и "420". Откриването е в 11:30 ч, а първата гонка за деня стартира в 13 ч.

ВРЕМЕТО

За Варна минималната температура ще бъде 18°С, а максималната 27°.

По Черноморието ще има временни увеличения на облачността, по-значителни по северното крайбрежие, но вероятността за валеж е малка. Вятърът ще е до умерен от изток. Максимални температури на въздуха 27°-29°.Температурата на морската вода е 26°-28°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

ТРАФИК

Временна промяна в организацията на автомобилното движение и маршрутите на автобусите в кв. „Владиславов Варненчик" се въвежда от 4 до 6 август.

Причина е ремонтът на бул. "Св. Св. Контснтин и Елена" в участъка от ул. "Асен Разцветников" до бул. "Константин и Фружин", информират от Общината.

Заради полагането на асфалтова настилка по булеварда, движението на автомобили ще бъде спирано и през трите дни от 8.00 до 20.00 часа.

В този часови пояс ще бъде променен маршрутът на автобусите от градския транспорт, обслужващи линиите с номера 20, 22, 209, 118А и 148. След спирка "Армейска" автобусите ще се движат по булевардите "Трети март" и „Константин и Фружин", а след това ще се включват в обичайния си маршрут. Промяната ще важи и за двете посоки на движение. През посочения период няма да се обслужват автобусните спирки „Девня", „Химик" и „Капитан Петко".

Старата организация на движение се запазва в часовете преди 8.00 и след 20.00 часа. Тогава бул. „Света Елена" ще бъде отворен за движение на автомобили и градския транспорт.

БЕЗ ТОК

В периода 07.07.2011 г. - 12.08.2011 г. от 09.00 ч. до 17.00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, са възможни смущения на електрозахранването в района на: м-ст "Малко Ю", ул.13-та, ул.13-та А и района около началото на кв. Виница.

Днес

От 09.00 ч. до 17.00 ч. - в района на: Карето кв.Младост бл.133,бл.134,Павилиони до бл.134,СФЕТОФАРНА УРЕДБА на кръстовище ул.”Вяра” и бул.”Цар Освободител”. Временни смущения в електрозахранването са възможни в районите на кв.Младост. 

От 09.00 ч. до 16.30 ч. - в района на: с. Засмяно.

Временни смущения в електрозахранването са възможни в районите на с. Зорница, с. Водица.

От 08.00 ч. до 16.00 ч. - в района на: Птицекомплекс, свинекомплекс и яйцесклад в района на с. Слънчево.

Временни смущения в електрозахранването са възможни в районите на Птицекомплекс с. Баново, Асфалтова база с. Припек, Кравеферма Игнатиево.

От 09.00 ч. до 17.00 ч. - в района на: село Осеново и вилна зона Осеново.

От 8.30ч. до 16.30 ч. - района на: с.Аврен,с.Садово и с.Венелин.

ВАЖНИ ЗАДАЧИ

ВАРНА

10 ч - Лекция тема ”Защо да кърмя? Как да кърмя успешно бебето си?” в сградата на Регионална здравна инспекция (бивша РИОКОЗ) , ул.”Брегалница” No 3, Заседателната зала на ет. 1.

11 ч - кметът на община Варна Кирил Йорданов ще се срещне с Н. Пр. Шейла Камерер – извънреден и пълномощен посланик на ЮАР у нас, в зала „Варна” в общината

12 ч - Среща на кмета Корил Йорданов с ръководителите на фолклорни състави, участници в ХХ Международен фолклорен фестивал; зала „Варна” на общината

20:30 - Откриване на Международен видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА, археологически музeй.

Продължава Държавното първенство по ветроходство

клуб "Капитан Георги Георгиев-Порт Варна"

Програма за петък, 5 август

10:30 Краен срок за обмер и приемане на заявките

10:30 Техническа конференция

11:30 Откриване

13:00 Старт на първа гонка за деня

Още тук

Балчик. Международен фестивал на творчеството „Роза на света – панаир на творчески идеи“

Акцентът в програмата на фестивала е на 5 август в Университетска ботаническа градина – Балчик.

Наименованието на съвместния проект е „На пети, в петък – БОТАНИКАТА – КУЛТУРА НА РАСТЕЖА или РАСТЕЖ НА КУЛТУРАТА”. В програмата за този ден са включени разходка в парковия комплекс и лекция „ПРИРОДАТА НА БЪЛГАРИЯ – СВЕТОВНА СЪКРОВИЩНИЦА”, ЕКОЛОГИЧНА АКЦИЯ – flash mob, творческа работилница „ПРИРОДНИ ФАНТАЗИИ”, „ЖИВАТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ” – brain ring, „ГЛАСЪТ НА ТАЛАНТА” – концерт на участниците, изложба „КАМЪНИ И ТРОЛОВЕ – СЪВСЕМ СУРОВА ПРИРОДА” – автор Боян Георгиев. Денят ще завърши с „НА ЧЕТИРИ УШИ” – авторски спектакъл на Георги Велчовски – вдъхновител и артистичен директор на Международния фестивал „РОЗА НА СВЕТА – ПАНАИР НА ТВОРЧЕСКИ ИДЕИ”. Участниците във Фестивала ще бъдат запознати с туристическите и културни забележителности на нашия град, предвижда се и посещение на Завода за производство на стъкло в гр. Белослав.

БЪЛГАРИЯ

От 5 август започва регистрацията за президентските избори

Девет политически сили са подали документи за регистрация за местния вот до 15 ч вчера, съобщиха от Централната избирателна комисия.

И деветте политически партии са предоставили всички необходими документи за регистрация, а подписките, в подкрепа на тяхната регистрация са предоставени вече в ГРАО за проверка. Първи днес в ЦИК са дошли от политическа партия ГЕРБ с подписите на 22 007 избиратели, втори - Български демократически форум с 7843 подписа, трети - Обединена социалдемокрация с 14961 подписа.

Следват "Съюз за Пловдив с 12 278 подписа, ВМРО - НИЕ с 12 683 подписа, Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" с 11 111 подписа, партия "Европейска сигурност и интеграция" с 10 687 подписа, ПП Море с 12 219 подписа. Девета се е регистрирала днес партия НДСВ с 18 881 подписа. Всички политически формации ще могат да подадат документи за регистрация за местния вот до 17, 00 часа на 8 август. От днес кметовете на общини трябва да проведат консултации за съставите на общинските избирателни комисии и до 13 август трябва да представят предложенията на ЦИК, която да вземе решение.

СЕТЪТ

Международен ден на бирата!

НАСА ще изстреля "Джуно" към Юпитер на 5 август

 Най-натоварената година за научните спътници и междупланетните апарати, 2011-та, продължава с полет до Юпитер!

На 5 август ракетата "Атлас 5" заедно с космически апарат "Джуно" ще излети в космическото пространство, predade cosmos.1.bg.

Започва дълго пътешествие до най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер. След като автоматичната междупланетна станция "Джуно" бъде изстреляна, тя ще пътува две години в околослънчевото пространство, докато през 2013 година не се срещне със Земята отново за гравитационна маневра. Пристигането в орбита около Юпитер се планира за 2016 година. "Джуно" ще е първата мисия, посветена на изучаването на тази гигантска планета от години насам, след като предходната сонда "Галилео" приключи своята мисия през 2003 година.

Но за разлика от "Галилео", който изучаваше луните на Юпитер и изпрати важна информация за евентуален океан под повърхността на луната Европа, "Джуно" ще концентрира изследванията си основно върху самата планета - сондата ще изучава ветровете на Юпитер, вътрешната структура, ще търси информация дали Юпитер притежава скалисто ядро в дълбочината.  Ако "Галилео" се намираше в екваториална орбита, "Джуно" ще бъде поставен в полярна орбита - крайно неподходяща орбита за изучаването на луните на газовия гигант, но пък за сметка на това камерата "ДжуноКам" ще бъде в състояние да изпрати първите снимки на полюсите на Юпитер!

Ако стартът на "Джуно" бъде отложен по някаква причина, НАСА ще има време да изстреля сондата най-късно до 26 август. Напомням на читателите, че стартовите прозорци за междупланетни мисии са крайно чувствителни и ако някоя мисия пропуснe стартовия прозорец, отлагането може да се проточи с години, когато положението на Земята и другата планета бъде отново благоприятно за изстрелване.

Бенефисът на Скоулс е на 5 август

Легендата на Манчестър Юн Пол Скоулс ще направи своя бенефис за клуба на 5 август. Съперник на "червените дяволи" ще бъде Ню Йорк Космос, чийто спортен директор е друг голям футболист на Юнайтед - Ерик Кантона.

"Това ще бъде голяма вечер за мен и моето семейство. Ще се радвам на всеки момент в този мач. Кариерата ми премина само в един клуб и раздялата ще бъде емоционална", заяви Скоулс.

Халфът дебютира за клуба през 1994 година. От тогава до сега той е спечелил 10 шампионски титли, три купи на Англия, две на Лигата, пет Къмюнити Шийлд, две Шампионски лиги и по веднъж световното клубно първенство и Интерконтиненталната купа.

Жребият за плейофите в Нион е днес

Жребият за плейофите за влизането в груповите фаза на Шампионската лига и Лига Европа ще се проведе на 5 август, петък, обявиха от европейската футболна централа.

Двойките за този етап на двата европейски клубни турнира ще бъдат изтеглени на церемония в квартирата на УЕФА в Нион от 12:00 и 13:30 часа централно европейско време. Генералният секретар на централата Джани Инфантино и директорът по състезанията на УЕФА Джорджо Маркети ще бъдат водещи на церемониите. ЦСКА започват участието си в европейските турнири през този сезон точно от плейофите на Лига Европа, докато Левски и Локомотив София имат да играят реванши от третия предварителен кръг в турнира. Локо София направи 0:0 като гост на Шльонск, а "сините" сразиха снощи Спартак Търнава с 2:1.

АФИШЪТ

Програма на филмите в кината "Арена":

Палавата класна: Гранд Мол Варна - Кино Арена - 12:15, 14:30, 16:30, 18:30, 20:30, 22:30 ч.; Мол Варна - Кино Арена - 11:30, 13:30, 15:30, 17:30, 19:30, 21:30 ч.

Капитан Америка: Първият отмъстител: Мол Варна - Кино Арена - 12:50, 15:20, 18:00, 20:30, 23:00 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 11:50, 14:20, 16:50, 19:20, 21:50 ч.

Лари Краун: Мол Варна - Кино Арена - 19:50, 22:00 ч.

Пингвините на Мистър Попър: Мол Варна - Кино Арена - 12:30, 14:30, 16:50, 18:50, 20:50, 22:50 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 11:50, 13:50, 16:00, 18:00, 20:10, 22:10 ч.

По приятелски: Мол Варна - Кино Арена - 11:45, 14:00, 16:15, 18:40, 21:00, 23:15 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 13:00, 15:15, 17:30, 19:45, 22:00 ч.

Поредният ергенски запой: Мол Варна - Кино Арена - 11:00, 13:20, 15:40, 17:50, 20:00, 22:10 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 12:50, 15:00, 17:10, 19:20, 21:30 ч.

Трансформърс 3: Мол Варна - Кино Арена - 16:00, 21:40 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 13:20, 19:00 ч.

Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2: Мол Варна - Кино Арена - 12:10, 14:50, 17:30, 19:00, 20:10, 22:50 ч.; Гранд Мол Варна - Кино Арена - 12:30, 15:30, 16:20, 18:15, 21:00, 22:10 ч.

Х Мен: Първа вълна: Гранд Мол Варна - Кино Арена - 19:30, 22:10 ч.

Кино за деца

Мечо Пух: Кино Арена - Гранд Мол Варна - 11:10, 12:45, 14:40, 16:15, 17:50 ч.; Кино Арена - Мол Варна - 11:20, 13:00, 14:40, 16:30, 18:10 ч.

Колите 2: Мол Варна - Кино Арена - 11:10, 13:40 ч.

Българско кино

Лора от сутрин до вечер: ФК - зала 6 - 18:00, 20:00 ч.

Още кино

Адвокатът с линкълна: ФК - зала "Европа" - 18:00, 20:15 ч.

Международен видео арт фестивал ВИДЕОХОЛИКА

20:30 - Варненски археологически музeй / бул. Мария Луиза, №41

ОТКРИВАНЕ / БЛОК ИН-ТЕР 1 / продължителност: 85 минути

Ева Олсон / Швеция / Еднообразно / 2010 / 03:10

Катка Пружкова / Чехия / Влак пълен с животни / 2011 / 05:05

Лукаш Матейка / Словакия / Червено и бяло / 2011 / 01:37

Олга и Олег Пономарьови / Русия / 23-ма души под вода / 2010 / 03:33

Ева Олсон / Швеция / Дишане / 2010 / 02:12

Силвио Де Гpасия / Аржентина / Личен Дьошамп / 2011 / 4:36

Олег Пономарьов / Русия / 30-th Sect / 2010/11 / 00:23

Александър Исаенко / Украйна / Пръстен / 2011 / 04:11

Олег Пономарьов / Русия / 2 произношения на думата “Протуберанец” / 2011

Александър Исаенко / Украйна / Белият въздух / 2010 / 05:41

Улф Кристиансен / Норвегия / Грижата за мечките / 2010 / 03:00

Зигне Чипер-Лилемарк / Дания / Пространства / 2010 / 06:31

Олег Пономарьов / Русия / Отсъствието на Сандра / 2011 / 0:53

Паулу Р. Ц. Барос / Бразилия / Меланхолия / 2011 / 02:05

Магда Матвийжев / Австралия / Талия на оса / 2011 / 05:00

БЛОК ИН-ЦE 1

Пьотр Боковски / Полша/Обединено Кралство / Гунканджима / 2010 / 04:40

Магдалена Лазар-Масер / Полша / Максикралица / 2011 / 04:07

Войчех Гилевич / Полша / ТР Варшава / 2005 / 04:00

Пьотр Лис / Полша / Марджен / 2011 / 02:56

Магдалена Сибон / Полша / Tripartite / 2011 / 07:22

Марек Грзуб / Полша / Ранкове (версия 2) / 2011 / 03:08

Славомир Милевски / Полша / Пого / 2011 / 06:00

Ана и Мичал Барански / Полша / Импулс - аз съм пулс / 2008 / 03:08

Театър

Девет и нещо: Куклен театър - Лятна сцена - 21:15 ч.

Световен форум на изкуствата: Театър Българан - 20:00 ч.

Фестивал „Световен форум на изкуствата – към звездите”

Записките на един луд: Театър Българан - 20:00 ч.

Концерти

XX Международен фолклорен фестивал – Варна 2011

Програма за 5-и август:

Ансамбли от Украйна, Босна и Херцеговина, Словакия
Лятно кино Младост, 18:00

Ансамбли от Казахстан, Турция, Гърция, Китай
Сцена Раковина, 18:30

Пътуване по света
Летен театър, 21:00