На предните избори БСП откраднала Кирил Йорданов от ГЕРБ

Мисия Варна

05-08-2011, 13:48

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

На местните избори 2007-а Станишев и Бойко се надбягвали за Кирил Йорданов

На предишните избори за местна власт Сергей Станишев изпреварил само с един ден Бойко Борисов и дал подкрепата си за третия мандат на Кирил Йорданов.

Така БСП откраднала варненския кмет от ГЕРБ, разказа днес в предаването "Здравей България" министър-председателят в отговор на въпрос защо все пак ГЕРБ избра да подкрепи кандидатурата на Йорданов.

"ГЕРБ застават зад него, защото е добър кмет на морския град", каза още Борисов.

След като на 19 юли оперативното ръководство на ГЕРБ одобри кандидатурата на Кирил Йорданов за четвърти мандат като кмет на Варна, областният ръководител на партията Павел Димитров направи опит да обясни решението така. "ГЕРБ залага на богатия опит на Кирил Йорданов като кмет на Варна и затова Изпълнителната комисия одобри неговата кандидатура за предстоящите местни избори", каза той.

По необясними причини обаче, като застана отново зад кандидатурата на Кирил Йорданов, ГЕРБ пренебрегна неотдавнашния доклад на Сметната палата който констатира нарушения при възлагане на обществени поръчки в община Варна за периода 2006 - 2008 г.

Седмица по-късно стана ясно, че е в ход и процедура за възлагането на нова поръчка на стойност 228 млн. лв., отново за ремонт на станалите пословични варненски улици. На практика тя гарантира на компаниите, изпълнявали и до сега уличните ремонти, около 30% от прогнозните бюджети на града до 2014г.

Одитната институция намери нарушения и за периода 1998 - 2005 г., които обяви през септември 2007г. Публикуваният тогава доклад сочеше неефективно управление на недвижимата общинска собственост и възможност част от нея да бъде загубена заради залагането й в неизгодни съдружия.

Само преди дни бяха разкрити подробности около сделка, с която мениджмънтът на акционерното дружество "Спортен комплекс Спартак" ипотекира имоти на клуба. Те се оказаха част от апортната вноска, с която администрацията на Кирил Йорданов влезе в съдружие с фирмата "Барет ауто" на арестувания общински съветник Иван Славков за учредяването на "Спортен комплекс Спартак". В публично – частна компания дяловете на общината са 34 срещу 66 за частното дружество.

Според Института за пазарна икономика (ИПИ) през 2010-2011 г. Варна е изпаднала на 10-о място по показателите за това дали администрацията на града съдейства или пречи на бизнеса.