Местят РИК, няма и зала за концерти преди вота

Мисия Варна

09-08-2011, 14:06

Снимка:

Валентин Георгиев © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Оказва се, че в града няма място, в което хем да бъдат събрани достатъчно избиратели, хем да е на закрито, хем да е свободно.

Истерия обзе предизборните щабове на партиите. Писането на програми и сценарии запецна някъде на дата 20 октомври, около която се очаква всички да закрият кампанията си.

Есенният вот винаги изправя на нокти политическите ПР-и: във Варна, известно е, няма много варианти за зали. Изборът се свежда до Двореца на културата и спорта и далеч по-скромният по размери Фестивален комплекс.

За капак: всички големи зали на Двореца са заети в края на октомври. От 20-и до 30-и в несеца на изборите там ще се провежда Европейското първенство по спортна акробатика.

Реденето на залата започва още на 18-ти. То включва кранове, специални подиуми и изчислени до милиметър настилки. Това прави невъзможно разчистването на залата за една вечер, каквото било желанието на варненския кмет Кирил Йорданов. Първо хората от щаба му атакували федерацията по спортна акробатика с молби и настойчиви призиви зала "Конгресна" да бъде освободена за вечерта на 21 октомври, която на теория е най-подходяща за закриване на кампанията.

Отказът и обяснението, че консктрукцията е прекалено сложна, за да се прибира за една вечер и нарежда пак през нощта, не прозвучали убедително на изборните активисти. Стигнало се до там, че лично Кирил Йорданов вдигнал телефона да преговаря с организаторите на Европейското и се наложило те да му обяснят какви санкции би наложила Европейската федерация при подобни рокади.

Освен това състезанието, резервирало залата близо година преди насрочването на изборите за 23 октомври,  обърква сериозно и работата на Районната и Общинските избирателни комисии, които традиционно в деня на изборите заседаваха в Спортна зала.

От общинската администрация опитали да преместят приемането на чувалите с бюлетините  в зала "Черно море", но ударили на камък. Останалите по-големи зали в Двореца също са заети от акробатите - за тренировки и загрявка.

Единственият вариант за РИК и ОИК засега е зала 20, но остава проблемът с охраната на сградата, в която ще трябва да съжителстват състезатели и полицаи, охраняващи документите на вота.

"Няма проблем с настаняването на РИК в деня на изборите. Дори не сме обсъждали този проблем още. В Двореца има много зали. Няма проблем и за охраната. Избираме ДКС всеки път единствено заради добрите възможности за паркиране", каза пред ВарнаУтре.бг главният секретар на общината Михаил Куликов.

Промяна ще има и в мястото, където ще заседава ОИК до 23 октомври, научи още ВарнаУтре.бг. Досега комисията пребиваваше в зала 37 на нивото на зала "Пленарна". Сега тя ще бъде преместена на 14 етаж в ремонтираната преди години заседателна зала там. До седмица в зала 37 ще заработи Команден пункт, от който ще се управялва видеонаблюдението във Варна, както и GPS ситемата за контрол на почистването от боклук и сняг.