Държавата губи над 700 млн. лв. на година от измами с ДДС

Парите

10-08-2011, 10:27

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-доброто от вестник "Дневник" на 10 август

Държавата губи между 700 и 750 млн. лв. на година от измами с ДДС, заяви изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в интервю за "Дневник".

Това е показала първата официална оценка, която ведомството е направило в свой анализ за периода от 2005 до 2009 г.

Така за пет години държавата е загубила над 3 млрд. лв. Проучване на Европейската комисия показва, че средните загуби от косвения данък в страните от ЕС са 12% от очакваните постъпления от него, което съвпада и с българските оценки.

Най-големите опити за измами с ДДС у нас стават при сделки между български фирми и техни партньори в Гърция и Румъния.

Стоките, с които рискът от измами и нарушения на закона е по-голям, са горивата и зърнените продукти, като там престъпленията се правят при търговията на едро.

На дребно рисковите групи са хранителните стоки (основно в малките обекти), продажбите на дрехи и обувки, показва анализът. Често в схемите за измами с ДДС имало и средни и големи данъкоплатци според Стефанов.

По повод 400-те големи фирми, за които НАП обяви през юни, че са скрили данък печалба, директорът на НАП заяви, че предпочитат да ги убедят да си платят данъка, тъй като това щяло да отнеме по-малко време и да има бърз ефект.