По-евтино море от 20 август, сега е солено

Парите

10-08-2011, 10:38

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "24 часа" на 10 август

От 20 август с 10-15% ще започнат да падат цените на нощувките по морето, пише в. "24 часа", цитирайки хотелиери  по повод липсата на оферти от вида "в последната минута" през този месец.

За разлика от предните две години, когато отстъпките през август стигаха и до 50% само и само да се напълни базата, това лято август е препълнен и оферти с отстъпки почти няма.

"Причината е, че поне 50 хотела са в ситуация на дублиране на резервациите и са принудени да пренасочват и да връщат туристи", обясни Румен Драганов от института за анализи и проучвания в туризма.

Цените обаче отново няма да са от най-ниските, офертите за първите две седмици на август са по около120-180 лв. за четиризвезден хотел с ол инклузив на ден на човек.Горе-долу толкова излиза и наем на апартамент в новопостроените комплекси по крайбрежието. По-евтиният начин на почивка е в квартирите в по-малките населени места по Черноморието, където предлагането е почти неизчерпаемо. И хазяите на този вид места за настаняване обаче от 1 август са увеличили цените си и в момента трудно се намира качествена квартира под 25 лв. на човек. Това е с 5-10 лв. над обявените в началото на летния сезон цени.

Все пак се намират и хотели, главно тризвездни, които обявяват отстъпки за записвания в последната минута. Те са в рамките на 10-15%, като по този начин изравняват августовските цени с тези, които са в сила през по-слабия септември.
По принцип в началото на септември е втората голяма вълна от туристи по черноморието, този път от българи, които са решили да почиват след като мине напливът от чужденци, обясни ситуацията Драганов.

Заради това и обикновено хотелиерите са разделили септемврийските си цени на две - до старта на учебната година са по-високи с 5-10% спрямо цените във втората половина на месеца.

През септември са обявени и примамливи пакети на по-луксозните хотели, при които пет или седем нощувки на ол инклузив се продават на цени между 350 и 500 лв. на човек.

Изгодният вариант за почивка в разгара на сезона това лято са офертите “без име”, каквито са обявили доста хотели по Северното Черноморие. При тях клиентът запазва стая, но не знае точно в кой хотел на комплекса ще почива до последния момент.

Цените дори за август не надхвърлят 85 лв. за три- и четиризвезден ол инклузив, което е доста под стандартните на тези комплекси.

"Местата обаче са ограничени, защото тези оферти се ползват за динамично запълване на непродадените легла и има случаи, когато стаите за този тип настаняване се оказват недостатъчно", обясни управител на хотел, който предлага "ноу нейм" оферти.