ЧРД на делфинариума!

Мисия Варна

10-08-2011, 20:42

Снимка:

Дневник

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Варненският делфинариум е открит на 11 август 1984 година. Днес там живеят пет делфинчета

Варненският делфинариум, един от символите на морската столица, е открит преди 27 години.

Делфинариумът е уникално атракционно съоръжение. Разположен е сред зеленината в северната част на варненската Морска градина, с чудесен изглед към морето.

Сградата впечатлява с футуристичната си конструкция и фасада от алуминий и стъкло. Делфинариумът е проектиран от колектив под ръководството на известния архитект  Симеон Саралиев (1948 - 2008) и е открит за посещения на 19 август 1984 г., научаваме от сайта на делфинариума.

Самата постройка е изпълнена като лека пространствена конструкция във формата на стъклен куб с размери 30 х 30 метра и височина 14 метра. Тя има три амфитеатрално разположени трибуни, с общо 1200 места.

Под нивото на залата за зрители се намира инсталационният етаж, където са дозаторните и филтърните устройства, помпи и други съоръжения, както и вентилационната уредба. Интересна подробност е, че изкопните работи по инсталационния етаж и самите басейни са се извършили след монтирането на носещата покривна конструкция.

През последните години в делфинариума са инвестирани над 1 милион евро за преоборудване с най-съвременни системи за поддържане на оптималния жизнен режим, както и за пълната климатизация на залата.

Друго оригинално съоръжение е разположената в източната част на Делфинариума кафе-сладкарница. В закритата й зала има 70 места, със специални прозорци към басейна, които дават възможност за подводно наблюдение на делфините. Сладкарницата има и лятна тераса, от които се открива панорамна гледка към целия Варненски залив.

Басейнът повтаря точно т.нар. „американски стандарт” за отглеждане на морски бозайници. Тъй като първите делфинариуми са построени в САЩ, този стандарт е еталон за целия свят.

Има размери 15 на 12 м и дълбочина 6 м. Свързан с него е построен и по-малък басейн с дълбочина 3 м.

Водата за тях се засмуква на разтояние 180-200 м. навътре в морето и достига до делфинариума през собствен тръбопровод и помпена станция. Тук водата циркулира непрекъснато в затворен кръг през система от филтри и дозатори, като дезинфекцията, избистрянето и поддържането на другите и характеристики става автоматизирано. Обемът на водната маса е 1200 куб.м.

Първите делфини са пристигнали във Варна през 1984 от кубински делфинариум. Те са от вида Tursiops truncatus (бутилконоси делфини) и са от водите на Гватемала.

Първият треньор на варненските делфини е Петер Бьозенекер. В световен мащаб винаги се е считало, че ражданията на делфини в изкуствена среда са рядкост. Благодарение на създадените отлични условия и професионални грижи, полагани от екипа на Феста Делфинариум, тук ражданията са нормална практика.

В момента се отглеждат 5 делфина - 2 мъжки и 3 женски - Кимбо, Доли, Попи, Йоана и Бимбо, като част от тях са родени във Феста Делфинариум.

"Работната" седмица на делфините е 6-дневна, понеделник е денят им за почивка и разтоварване. Този режим не е бил променян дори и при най-високопоставени посещения в делфинариума.

Дневната дажба от храна се дава на 5-6 пъти. Менюто е съставено от 8 до 10 кг бяла риба, цаца, хек, калмари, а любимият деликатес на делфините е херингата.

Тренировките включват елементи от представлението, които трябва да се дообработят, затвърждаването на вече познати, както и заучаването на нови упражнения.  

Докато посетителите очакват началото на представлението, наблюдават играта на делфините в малкия 3-метров басейн през панорамното стъкло на сладкарницата.