Тръгваме на пазар с торбички от нишесте

Животът

12-08-2011, 10:33

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 12 август

От 1 октомври ще пазаруваме с торбички от нишесте вместо с досегашните тип „потник”, предупредиха от екоминистерството, цитирани днес от „Монитор”.

В момента т. нар. биоразградими опаковки, които се правят главно от скорбяла и целулоза, са доста по-скъпи от тънките полимерни торбички и затова се използват крайно рядко. Те заемат по-малко от 1% от всички използвани полимери, докато другите опаковки надвишават 1,5 млн. броя за година.
 
Според промените в Наредбата за продуктовите такси за масово разпространените отпадъци обаче след два месеца „потниците” ще се облагат с прогресивно растяща такса. Тя ще започне от 15 ст., догодина ще скочи на 35 ст., а  до 2014 ще стигне 55 ст. Таксата ще плащат всички производители, търговци и вносители на подобни торбички. Това ще се отрази и на обикновените потребители.

Според зам.-министър Евдокия Манева в момента в страната има не повече от две фирми производителки на биоразградими опаковки. С въвеждането на новите такси техните производства щели да станат конкурентноспособни и хората ще могат масово да ги използват.

Тънките торбички замърсяват изключително много околната среда и изобщо не подлежат на преработка, напомнят от МОСВ. В държави като Германия, Австрия и Швеция рециклирането на пластмасови опаковки достига до 80% и там нямало екотакса, а у нас – 20%. Основна причина за ниския процент е неработещото разделно събиране на отпадъците.