Честит празник, бате!

Мисия Варна

15-08-2011, 17:14

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Кой, как, с кого - на официалната церемония по случай Деня на Варна

"Как си, бате?" С този мил, дори фамилиарен поздрав премиерът Бойко Борисов се обърна към варненския кмет Кирил Йорданов, секунди след като се появи на площада пред Катедралния храм "Свето Успение Богородично".

Министър-председателят пропусна празничната литургия по случай Деня на Варна. Заради него закъсня и официалната част - представителният оркестър на ВМС на няколко пъти подхващаше маршове и химни, за да запълни паузата.

Нататък церемонията продължи в откровен "огнеборски" стил. Акцент на тържеството беше големият пожар преди 5 дни - наградени бяха отличили се със смелостта си пожарникари, кметът припомни огнените премеждия на града от последните няколко години, после бяха вдигнати знамената. И тръгна литийното шествие.

Зад духовия оркестър и клира се подредиха политиците - премиер, кмет, министрите на отбраната и външните работи Аню Ангелов и Николай Младенов. Последният беше атакуван от възрастна дама, която настояваше да бъде поканена на сватбата му следващата неделя в Евксиноград, за да може да разговаря там с премиера-кум.

В края на шествието вървеше и кандидатката за вицепрезидент Камелия Тодорова.

Под звуците на валс множеството обиколи катедралния храм. После премиерът се черкува. Преди да си тръгне се снима за спомен с избиратели. Всъщност снимащите бяха преобладаващо мнозинство пред и в храма днес. Всеки втори, независимо от възрастта си запечатваше случващото се на снимка или видео с телефони и камери.

Дядовци и баби отвоюваха позиции за кадър с хъса на млади фотрепортери. За Фейсбук, извинително се усмихваше една от снимащите. За децата в чужбина, обясняваше друга.

След традиционната литургия, имаше традиционно рязане на лентички.

Какви подаръци получи Варна за празника си - четете след малко + още снимки.