Кметът ряза лентички, премиерът - на диета

Мисия Варна

16-08-2011, 07:44

Снимка:

СНИМКА: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

5 инфраструктурни обекта на обща стойност 34 млн. лв. бяха открити по случай Дена на Варна

Кметът Кирил Йорданов беше оставен днес сам на празничната разходка по случай праника на Варна. Нито премиерът Бойко Борисов, нито придружаващите го министри Николай Младенов и Аню Ангелов се изкушиха от обилното рязане на лентички.

Цели 4 инфраструктурни обекта представи Йорданов. Заедно с новия колетор за битиви отпадъчни води в "Св. Св. Константин и Елена", който беше открит в неделя от премиера, празничните инвестиции за Деня на Варна са на обща стойност 34 млн. лв.

Тълпа от благодарни варненци чакаше автобуса с кмета-гид до продължението на т.нар. пробив на бул. „Левски“. Всъщност готово е южното платно на булеварда между  „Цар Освободител“ и „Сливница". Около него има и паркинг с 250 места. Стойността на цялата инвестиция е 3,8 млн. лева. "Пътища хубаво, ама детски площадки няма ли да строите", ненаситни се оказаха гражданите.
Още от вчера е пуснато и реконструираното кръстовище на булевардите „Цар Освободител“ и „Христо Смирненски“. Тук към кмета-екскурзовод се присъедини районният кмет Йорданка Юнакова. Мястото с новите 3 ленти по „Цар Освободител“ е наистина неузнаваемо. С разширението би трябвало да се отпуши движението, което замираше тук не само в пиковите часове. Стойността на реконструкцията е 3,2 млн. лева.
Други 4 млн. лева са инвестирани в ремонта на бул. „Христо Смирненски“ между „Цар Освободител“ и ул. „Тролейна“.

Кметът се похвали и с ремонта на бул. „Св. Елена“ във „Владиславово“.  Тук обаче кметът Добромир Джиков май не беше поканен да се качи в празничния автобус. Може би защото инвестицията в управлявания от него район е най-малка - под 2 млн. лева.

Тук Кирил Йорданов показа терена, който скоро ще бъде даден на концесия с цел изграждане на парк със спортни площадки и детския атракциони. На общо 28 дка ще има  три зони за развлечение – детска площадка за най-малките, спортни игрища, писта за картинг и съоръжения за катерене и за тренировки на скейбордистите.

Още една добра за Варна новина беше огласена днес. Държавата е готова да подари на Варна свой терен от 100 дка на брега на Варненското езеро. Върху част от него ще бъде изградена ветроходна база.
Кирил Йорданов заяви, че не е голям оптимист по отношение на Общинския съвет и неговата добра воля тази седмица да гласува сделката с парцела. Ако това не стане, кметът бил договорил теренът на южния бряг, до хеликоптерната площадка, да бъде даден на общината само за ползване и строителството на базата да започне. Никой няма да може да построи на мястото нещо различно от база за водни спортове, категоричен е кметът. В противен случай договорът за дарение щял да бъде развален.

Общината да осигури финансиране за ремонт на бул. "Трети март", обеща още Кирил Йорданов. Нужните над 10 млн. лева трябвало да дойдат от държавния бюджет.