Заловиха контейнер с контрабандни цигари, търсят канала в Митницата

Мисия Варна

16-08-2011, 13:18

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"До края на деня може да се окаже, че това е акцията на годината в международен мащаб в залавянето на контрабандни цигари", заяви премиерът Бойко Борисов

Контейнер с контрабандни цигари разкриха днес митничари на Пристанище Варна Запад.

Да се запознаят на място с разследването в складовете на порта пристигнаха лично премиерът Бойко Борисов и шефът на Митниците Ваньо Танов.

Пратката с контрабандната стока пристигнала с кораба "Мерск Танжер", плаващ под флага на Антигуа.

Декларираното съдържание било дограма. Зад дограмата обаче митничарите открили кашони с цигари "Палермо", "Ибиза" и бял "Давидоф".

По предварителни данни пратката съдържа 936 мастербокса, чиято стойност на контрабандни цени е 1.5-2 млн. лева. Ако не бяха хванати, те щяха да заемат пазарния дял на цигари с платен акциз и загубата на държавата би била 5-6 млн. лева, заяви шефът на митниците Ваньо Танов.

Митничарите имали предварително информация за контрабандната пратка, научи още ВарнаУтре.бг. Тя тръгва от Дубай, след това е претоварена в Египет, откъдето идва и корабът. Разследването по този случай е започнало преди 12 дни и продължава, тъй като се очаква да бъдат открити още контейнери.

В акцията участват Агенция "Митници", Гранична полиция, МВР и БОП.

"До края на деня може да се окаже, че това е акцията на годината в международен мащаб в залавянето на контрабандни цигари", заяви премиерът Бойко Борисов, който беше почти инкогнито на Пристанище Варна Запад. Той каза и че е много довлоен от работата на митниците, но съща така Ваньо Танов ще направи разследване защо и как началника на смяната на митническия пункт на Варна Запад не е подал сигнал за пратката. "И не само ще се разделим с някои хора, но ще понесат и наказателна отговорност", категоричен беше премиерът.

От началото на годината заловените количества контрабандни стоки са над 25 пъти по-високи от миналата година. А миналата година са 70 пъти по-големи спрямо предходната 2009 г., съобщи още шефът на митниците.