Зоркото око на Общината ще ползва полицейските камери (+)

Мисия Варна

16-08-2011, 16:44

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Идеята е контрол върху всичко, което се движи и харчи общински пари", заяви кметът Кирил Йорданов.

10 000 лева са вложени до момента в оборудването на зала за видеонаблюдение в сградата на Общината.

Целта на мероприятието е да се създаде щаб за контрол на сметопочистващите и снегопочистващитe фирми, както и на автобусите от градския транспорт.

Новата придобивка представиха днес пред медиите лично кметът Кирил Йорданов и заместникът му по сигурността - ген. Веселин Петров.

Оборудването на щаба, който зае зала 37, все още не е напълно завършено и има още доста работа по него, но това е свързано с финанси и ще го направим постепенно, каза ген. Веселин Петров. Той допълни, че при кризисни ситуации кметът и щабът ще могат да наблюдават дадените ситуации и конфликтните точки.

В залата са GPS-системите на „Градски транспорт” и на сметосъбиращите машини, поясни ген. Петров. Той каза още, че зимата на общината ще бъдат предоставени и системите на снегопочистващите фирми, за да може да се контролира и тяхната работа.

"Идеята е контрол върху всичко, което се движи и харчи общински пари", заяви кметът Кирил Йорданов. По-точно, това ще помогне да се избегнат излишни курсове с вдигнати гребла на коли от снегопочистващите фирми, да се следи градският транспорт и да се облекчава движението, разясни Йорданов. Той увери репортерите, че от видеонаблюдението, което общината финансира с милиони, може да се използва "онова съдържание, което е допустимо извън целите на полицията". Достъпът до залата ще бъде ограничен.

Кметът е убеден, че парите вложени в проекта, ще спестят на общината стотици хиляди лева само за един сезон.

Прословутата система за видеонаблюдение във Варна беше откривана няколко пъти от бившия министър на вътрешните работи Румен Петков през 2008 г, а след това и от бившия премиер Сергей Станишев през 2009, припомня "Дневник".  И до този момент обаче от Община Варна дават разнопосочна и непълна информация относно стойността на проекта, неговата ефективност и собственост.

На 29 юни м. г. кметът на Варна Кирил Йорданов заплаши, че камерите ще спрат на 7 юли, тъй като Общинският съвет не е гласувал 1 млн. лв. за дофинансиране на системата за видеонаблюдение, изградена от дружеството "Варна Ефкон" ООД, в което Община Варна има миноритарен дял. От пресцентъра на съвета веднага опровергаха твърдението, като разпространиха съобщение, според което парите за доизграждане на системата за видеонаблюдение са били гласувани и няма причина кметът на Варна Кирил Йорданов да извърши плащането. Като доказателство за това бяха приложени и копия от протоколите на заседанията на ОбС.

Оказа се обаче, че варненската община няма договор с фирмата "Ефкон-България", посредник в доставките на оборудването за системата, на базата, на който да бъде извършено плащането на въпросния 1 млн. лв. при положение, че до този момент Варна вече беше похарчила 4 млн. за камерите.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставката и инсталиране на системата за видеонаблюдение във Варна на практика бе заобиколена със създаването през 2007 г. на търговското дружество "Варна-Ефкон" ООД. В него общината има 48% от дяловете, а българското представителство на австрийската компания "Ефкон АГ" (Efkon AG) - мажоритарните 52%. Междувременно Община Варна вече беше заделила от бюджета си 1 млн. лв. за видеонаблюдение, а МВР беше възложило пак на "Ефкон България" изготвянето на проект на същата стойност.

Според договора, подписан между Община Варна и "Варна Ефкон" на от 21 юни 2007 г, стойността на системата за видеонаблюдение е 9.7 млн. лв (4. 85 млн.евро).

На 23 април м.г. кметът на Варна Кирил Йорданов е потвърдил в писмо до собственика на "Ефкон" Волфганг Бох, баланса по финансиране на системата за видеонаблюдение, според който сумата на задължението към 31 декември 2008 г. за доставка на компонентите и изграждането й е в размер на близо 5.5 млн. лв. (или 2 804 832.48 евро) съгласно договор за продажба и доставка между Ефкон Варна и Ефкон Австрия от 21 юни 2007г.

В същото писмо Йорданов потвърждава, че към 31 декември 2008 г. по сметките на смесеното дружество са преведени 1 млн. лв собствени средства на Община Варна и 3 млн. лв, преведени целево от Министерството на финансите. По уверенията на варненския кмет, останалата част от стойността на системата ще бъде изплатена "при осигуряване на финансиране от страна на правителството в рамките на 3 месеца от датата на писмото". Този срок е изтекъл на 23 юни м.г. Както от "Ефкон", така и от "Ефкон – България" обаче и до момента отказват всякакъв коментар на забавянето.

Къде са парите?, пита "Дневник" в серия от публикации по темата.

При първото рязане на лентата за откриване на системата за видеонаблюдение във Варна през декември 2008 г. тогавашният министър на вътрешните работи Румен Петков заяви, че Община Варна ще финансира с 1 млн. лв. техническото и програмно изпълнение на проекта. "Дофинансирането ще стане с ресурс на Министерството на вътрешните работи от преизпълнението на приходната част на бюджета на министреството", каза тогава Петков. По неофициална информация именно по негово настояване Община Варна е сключила договора за изграждането на системата, за която обаче до този момент МВР не е превело нито лев. Независимо от това именно МВР експлоатира инфраструктурата, събира и съхранява данните от видеонаблюдението във Варна вече трета година.

Според чл.1 на договора между "Варна Ефкон" и "Ефкон" - Австрия за доставката на оборудването за изграждането на системата за видеонаблюдение във Варна до пълното изплащане на 4 850 000 евро - пълната цена на оборудването, то остава собственост на продавача. Така на практика, независимо, че до момента е извадила от бюджета си 4 млн. лв., Община Варна не е собственик на системата, с която междувременно работи МВР. Според Евгений Жечев, който се позовава на клауза в договора, сключен между Община Варна и "Варна - Ефкон" собствеността върху системата "ще бъде незабавно прехвърлена на Община Варна или посочено от нея юридическо лице, едва след окончателното дофинансиране и въвеждането й в експлоатация".

На последната си сесия за миналата година година ОбС – Варна прие решение, по силата на което предвидените 1 млн. лева за доизграждането на системата трябваше да бъдат платени само срещу прехвърлянето на собствеността на камерите и апаратурата за управлението им на Общината.

"От фирмата предлагат да ни дадат част от собствеността, ние искаме цялата", обясни Орлин Симеонов. Съветникът от ГЕРБ съобщи, че решението на ОбС ще бъде изпратено за обсъждане до централата на компанията "Ефкон"(Efkon) в Австрия.

Дали фирмата и общината са се разбрали за собствеността на камерите и до този момент не е ясно.