Неделчо Михайлов спешно събира подписи

Мисия Варна

16-08-2011, 17:45

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия от 9 август, с което беше отказана регистрацията на Движение „Нашият град”.

"Движение Нашият град" ще участва в местните избори, ако до два дни събере достатъчно подписи.

Това става ясно в писмо до медиите на председателя на "Движение Нашият град" - Неделчо Михайлов. Поводът е, че миналата седмица ЦИК отказа регистрация на варненската партия в изборите на 23 октомври. По-късно стана ясно, че мотивът е неизпълнението на изискването за необходимите 7000 подписа на поддръжници.

След обжалване на решението на Централната избирателна комисия за отказ на регистрация Върховният административен съд отменя решението й от 9 август, тъй като ЦИК не е изпълнила задължението си, при констатирани непълноти от Главна дирекция „ГРАО” при МРРБ (установени 5867 коректни подписа от изискуемите 7000) да даде указания в 3-дневен срок за отстраняването на нередностите и представяне на списък с необходимия брой коректно записани поддръжници. ВАС връща делото на ЦИК за ново произнасяне съгласно дадените указания.

В отговор на решението на ВАС ЦИК поставя срок на партията до 17 часа на 18-ти август  да отстрани нередностите и да й представи списък с необходимия брой коректно записани поддръжници.

Ето дословно и мотивите на ВАС:

 „При постановяване на обжалваното решение ЦИК е допуснала съществено процесуално нарушение по смисъла на чл. 90, ал.1 от Избирателния кодекс, което е и основание за отмяна на административния акт. При установяване на непълноти от Главна дирекция „ГРАО” при МРРБ при извършване на проверка на списъка на избиратели, подкрепящи регистрацията на съответната партия, ЦИК дава незабавно указания за отстраняването им в срок до три дни, но не по-късно от крайния срок за регистрация. В конкретния случай липсват данни, че ЦИК е изпълнила това свое задължение, което има императивен характер. Политическа партия "ДВИЖЕНИЕ НАШИЯТ ГРАД" е подала заявление за регистрация в последния ден, определен от ЦИК - 08.08.2011 г., т.е. спазила е предвидения срок. Със следващо свое решение, предмет на настоящата жалба ЦИК е заличила постановената регистрация, без обаче да даде 3-дневен срок на партията да отстрани установените от Главна дирекция „ГРАО” непълноти и по този начин е нарушила административно производствените правила. Ако се приеме друго, а именно, че партиите, подали заявление в последния ден на срока, но спазили същия, не могат да се възползват от възможността да отстранят непълнотите в заявленията си, са поставени в неравнопоставено положение спрямо тези, които са заявили желанието си за участие в изборите в някоя от предходните дати. Както се посочи, нормата на чл. 89, ал. 1, изр. второ има императивен характер, с нея се създава задължение за ЦИК във всички случаи на констатирани непълноти от Главна дирекция „ГРАО” при МРРБ да даде указания в 3-дневен срок за отстраняването им. Неизпълнението на това задължение е основание за отмяна на решението на ЦИК за заличаване регистрацията на съответната партия, каквато възможност е предвидена в чл. 90, ал. 5 от Изборния кодекс. (...) Ето защо ВАС приема, че с постановеното решение ЦИК е допуснала нарушения по чл. 90, ал. 5 във вр. с ал.1 от Изборния кодекс, поради което същото следва бъде отменено и делото върнато на Централната избирателна комисия за спазване на посочените по-горе процесуални изисквания.”