Сесията: Съветниците отидоха на плаж, може би до изборите

Мисия Варна

18-08-2011, 12:25

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Заседанието започна с минута мълчание в памет на починалия управител на онкоболницата д-р Господин Игнатов, който ръководи СБАЛОЗ "Д-р Марко А. Марков" в продължение на 10 г.

В 9 часа в зала "Пленарна" започна 36-тото заседание на Общинския съвет.

Днес е третият ден на сесията, която продължава, тъй като останаха точки от дневния ред за доразглеждане.

В залата и днес не присъства зам.-председателят на местния парламент Неделчо Михайлов. Причината най-вероятно е, че днес е последният шанс на Движение Нашият град, чийто председател е той, да представи пред ЦИК седемте хиляди подписа, необходими за регистрацията на партията в местните избори.

Заседанието започна с минута мълчание в памет на починалия управител на онкоболницата д-р Господин Игнатов, който ръководи СБАЛОЗ "Д-р Марко А. Марков" в продължение на 10 г.

Д-р Виолина Таскова е предложението на кмета, а доц. Георги Кобаков иска  Общинският съвет.

Следващата точка от дневния ред е необходимостта от налагане на строителна забрана за територията на квартал "Чайка".

Общинарите ще гласуват и предложението за разкриване на една целодневна група в ЦДГ №3 „Детско градче" и увеличаване капацитета на Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални нужди и техните семейства „Карин дом" от 50 на 60 места.

9:30

Общинските съветници избират между две кандидатури за временно изпълняващ длъжността управител на лечебното заведение.

Предложението на кмета е поста да заеме д-р Виолина Таскова, началник отделение по медицинска онкология и палиативни грижи в лечебното заведение.

Общинският съветник Радослав Коев обаче настоя болницата да се ръководи от доц. Георги Кобаков, шеф на хирургичното отделение.  Лекарят е бил упълномощен от д-р Игнатов и през последните два месеца именно той е управлявал онкодиспансера. „Нека да уважим желанието на д-р Господин Игнатов. Той е посочил човека, който да съхрани направеното от него в продължение на 10 години. Болницата не се нуждае от сътресения”, изтъкна Радослав Коев.

Стелиян Севастиянов от ДСБ предложи по време на вота да отпадне възможността за гласуване „против”. „Който от двамата събере повече положителни гласове, той да бъде избран”, каза „синият” общински съветник. Предложението му беше одобрено, но въпреки това не се стигна до решение кой от двамата временно да поеме ръководството на болницата.

За избора на временно изпълняващ длъжността са необходими 26 гласа „за”. След повторно гласуване с 15-минутна почивка между двете гласувания нито д-р Таскова, нито доц. Кобаков успяха да получат нужната подкрепа. При първото гласуване повече гласове събра доцентът, а при второто - д-р Таскова.

11:30

Кметът Кирил Йорданов да отмени конкурса за обществена поръчка за строителство и ремонт на пътища, гласуваха общо 33 общински съветници, 21, от които бяха "за", един - против, а 11 се въздържаха. Подробности »

12:15

Липсата на кворум в залата наложи прекратяването на заседанието на Общинския съвет. Това предизвика радикални изказвания от съветниците.

„Няма смисъл напразно да харчим пари за консумативи, ток и пр., след като не взимаме никакви решения”, коментира Стелиян Севастианов от ДСБ и каза, че в неформален разговор със съпартиеца си Ивайло Митковски са стигнали до извода, че най-добре е местният парламент да не се събира повече до изборите.

Предложението да се прекрати дейността на Общинския съвет до изборите подкрепи и аптечният бос Веселин Марешки, който го определи като най-разумното в момента. Кандидатът за кмет каза, че може да има само извънредни заседания, на които да се гласуват най-неотложните въпроси.

Владимир Тонев от „Нашият град” пък заяви, че вакуумът до първата сесия на следващия Общински съвет ще бъде огромен и поиска да се сложи край на днешното заседание, като следващото през септември да започне с недовършените точки от 36-тата сесия.

Липсата на кворум обаче не позволи конструктивните предложения да бъдат гласувани.

Председателят Николай Апостолов прекрати сесията, а останалите точки ще бъдат включени в дневния ред на 37-то заседание на ОбС. Последната възможна дата, на която да се състои е 14 септември.