Пропадна търгът за ремонт на пътищата

Мисия Варна

18-08-2011, 13:15

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Предложението Общинският съвет да замрази всички процедури за обществени поръчки, беше внесено в дневния ред от кандидат-кмета Веселин Марешки още миналата седмица.

Кметът Кирил Йорданов да отмени конкурса за избор на строителни фирми за ремонти на улиците в града на стойност 190 млн. лева.

Това гласуваха общо 33 общински съветници в третия ден на 36-ото заседание на местния парламент, 21, от които бяха "за", един - против, а 11 се въздържаха.

Предложението Общинският съвет да замрази всички процедури за обществени поръчки беше внесено в дневния ред от кандидат-кмета Веселин Марешки още миналата седмица.

То стана повод за скандал между него и кмета в първия ден на сесията.

"Това е класически изборен случай, много шум без стойност, опаковка без съдържание", каза тогава кметът Йорданов по повод предложението на конкурента си. Според него съветниците, застанали зад тази идея, "само си чешат езиците", защото процедурата е обявена и не може да бъде спряна.

Марешки пък го обвини в надменно отношение към Общинския съвет като цяло, съветниците и респективно към варненци.

Днес бизнесменът беше по-конкретен:

„Няма право този, който е довел инфраструктурата до това състояние, да прави конкурс и да предначертава развитието на града през следващите четири години. Всички ние сме недоволни, всички ние ходим по дупките, затова считам, че това е най-малкото неморално”, каза от трибуната Марешки.

Обществената поръчка е за "проектиране и изпълнение на ново строителство, реконструкция, аварийни ремонти и рехабилитация на уличната мрежа, пътни съоръжения, спортни площадки, междублокови пространства, паркове и алеи на територията на община Варна по обособени позиции", които победителят в конкурса ще трябва да извърши до края на 2014 г. Те обхващат районите "Одесос", "Приморски", "Младост" , "Аспарухово" и "Владислав Варненчик", както и кметства Звездица, Константиново, Тополи, Казашко и Каменар.

Срокът за подаване на документите за участие в поръчката е 29 август, а офертите ще бъдат отворени на следващия ден 30 август.

Кметът Кирил Йорданов неотдавна заяви, че крупната обществена поръчка няма никакво отношение към местните избори. Тогава той поясни, че общината е обвързана с договори на фирми изпълнителки до края на годината  и от 1 януари 2012 година градът и администрацията ще остане без механизъм за строителство, ремонт и др. Това, по думите му, налага отсега да се вземат мерки по започване на процедурата за избор на изпълнители. Фирмите ще бъдат определени след 1-ви ноември, независимо че офертите на кандидатите ще бъдат отворени в края на август, каза още Йорданов.