Работилница за диджеи ще прави индийски видео артист на Беглика

Животът

19-08-2011, 11:44

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Днес в 18.30 ще започне Беглика фест. Организаторите препоръчват да използвате пътя Пещера – Батак  или Велинград- Ракитово-Батак и да карате внимателно, ако не използвате Бегликобусите, които тръгват в 9.00 и 18.00 в петък от стадион Васил Левски и в 9.00 в събота, пак оттам.

Изненада, държана до последно в тайна от организаторите, се оказа участието на индиеца Вишал Канвар (V:shal Кanwar) – звездата на етно-фюжън смеските и визуален артист.

Той работи със звезди като Thievery Corporation и Goldy. Вишал не само ще пуска в деня на откриването на фестивала, но и ще предложи работилница за ди джеи и музиканти за смесване на етно-музика със съвременни музикални течения като dub step, drum &bass и др.

Вчера с общите усилия на над 50 доброволци беше издигната сцената, на която тези дни ентусиаститете, разположили палатките си около язовир голям Беглик, ще видят и чуят Теодосий Спасов Квартет, хамбургската банда и нейния пиратски джаз „Козмо Козловски“, майсторът на суфи-музиката Бурак Малчок, Nasekomix, румънската ска и фънк - банда Popa Sapka,  етно-джаз формациите Зейра и Мерак Стандарт, подгрявани от новата за беглика инициатива - Поезия на открито.

Откриването на четвъртото издание на Беглика фест в местността Батлъбоаз на бреговете на яз. Голям Беглик ще бъде в 18.30, днес, с 11 от 101-та каба-гайди, но работилниците и дневната програма ще бъдат налице през целия ден.
 
Очакват се над 2000 гости на фестивала, за който бяха взети всички виждани и невиждани мерки за намаляване на екологичния му отпечатък и осмисляне на словосъчетанието „устойчиво събитие“.

Над 50 е вече броят на доброволците, които втора седмица подготвят фестивала. Те събраха и натовариха на камион боклука, оставен от къмпиращи гости на парк Беглика и отстраниха благодарение на силната си мотивация неприятни за обонянието нераглементирани сметища около фестивалната зона. Вероятно акциите по почистването имат ефект, твърдят организаторите, тъй като тази гоина за пръв път оставеният боклук е далеч по-малко, сравнен с прдните. Сред находищата се намират топка за тенис, щипки за пране и зеленясала от времето обувка. Изградени са и 6 нови компостни тоалетни във фестивалната и къмпинг зоните от доброволците, най-младият от които е на 17, а най-опитният - на 68 год. Средната възраст обаче остава около средата на 20-те.

В най-горещата точка от подготвителната фаза, екипът на феста обяви Беглишко видео - предизвикателство за онези от посетителите, които обичат да крадат красиви моменти и да ги слагат в джоба със спомените – всеки ще може да изпрати кратко клипче, което показва какво е перфектно изкарване на Беглика фест и да прати линк към него във VIMEO или YOUTUBE на  [email protected]. Най-добрите ще топлят всички ни след края на фестивала до следващата година от сайта на феста.

Междувременно стана ясно, че пътят Велинград – Батак е в ремонт.

Организаторите препоръчват да използвате пътя Пещера – Батак  или Велинград- Ракитово-Батак и да карате внимателно, ако не използвате Бегликобусите, които тръгват в 9.00 и 18.00 в петък от стадион Васил Левски и в 9.00 в събота, пак оттам.