Актрисата Даниела Викторова-Дънда най-после с поетична премиера

Мисия Варна

21-08-2011, 13:12

Снимка:

Симеон Лютаков

Автор:

ЕЛИЦА МАТЕЕВА

Всичко от Автора

„Среднощен блус” е първата стихосбирка на варненската актриса. Някъде между деня и нощта, тя създава светове наситени с различни аромати и пейзажи

Даниела Викторова е от поколението актьори, което опитоми варненската театрална сцена в периода на творческите експерименти на Явор Гърдев.

Паралелно с появата на театралните революционни жестове на Явор, преди да взриви световното кино с филма си ДЗИФТ, той създаваше с естетиката си едно интересно общество от млади последователи, така че именно тази генерация на неговите връстници във Варна създаде варненските спектакли: БАСТАРД, МАРАТ-САД, КРУМ, КАЛИГУЛА, в които ДАНИЕЛА ВИКТОРОВА участва. Всъщност този път няма да говорим за актрисата, а за поетесата, защото Даниела Викторова е изкушена и от друга муза - играта с думи в рими.

„Среднощен блус” е първата стихосбирка на варненската актриса. Някъде между деня и нощта, тя създава светове, наситени с различни аромати и пейзажи - парижко метро, разтопен лед в чаша уиски, пясъчни многоточия, изгубени нежно между юни, ноември... и една бисквитена торта.

И като всяко начало и това се случва благодарение на приятелската подкрепа, защото проектът за книга кандидатства на Общинска сесия, свързана с културните проблясъци и бюджети на комисии, но бива отхвърлен. Един варненски поет, носител на множество престижни награди и отличия – Валери Станков застава зад проекта и решава да помогне при издаването на книгата, осигурява печата и разпространението й. „Среднощен блус” е дело на издателство „КНИГАТА” - ВАРНА.

Илюстратор на корицата е ученик - Аделина Костадинова все още не е завършила гимназия, но именно с този опит да коментира в един сюрреалистичен стил поезията на Даниела Викторова, съновидението от усещания и слова е тотално.

В началото на новия сезон, в който актьорският състав прави пътуване из страшните и тъмни дебри на СРЕДНОВЕКОВИЕТО, екипът започна репетиции с проф. П. Марков върху Шекспир и неговия зловещ Ричард, се очаква и премиера на поетичната книга под формата на спектакъл, с режисьор актьора Стоян Радев.

Книгата може да откриете във Варна в книжарниците: „ТЕАТЪРА”, верига „Пингвините”, „Пеньо Пенев,  а от следващата седмица и в столицата, съответно в книжарниците: „НИСИМ”, „Български книжици”, както и в книжарниците на Бургас, Пловдив, Стара Загора.

Кратка биографична справка за творческия път на Даниела Викторова:

Родена е на 11 ноември 1971 година в град Варна.

Завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов", специалност актьорско майсторство за куклен театър в класа на проф. Боньо Лунгов. Като студентка играе в спектакъла "Невястя Боряна" от П.Ю.Тодоров, реж. Валерия Вълчева в ДТ "Апостол Карамитев" Димитровград.

От 1997 г. до 2000 г. е актриса в ДТ "Сава Огнянов" Русе

Роли:

Катрин в "Осем жени" от Робер Тома, реж. Бончо Урумов

Елмира в "Тартюф" Ж.Б.Молиер, реж. Александър Беровски

Жаклин във "Вечният април", авторски спектакъл на Камен Донев

На сцената на Варненския драматичен театър играе:

Лучета в "Рибарски свади" от Карло Голдони, реж. Димитър Стоянов

Уличницата в "Рондо" по Артур Шнитцлер, реж. Пламен Марков

Мари в "Марат/Сад" по Петер Вайс, реж. Явор Гърдев

Клодина в "Жорж Данден" от Молиер, реж. София Ристевска /Македония/

Играе още в спектаклите: "Часът, в който не знаехме нищо един за друг", авторски спектакъл на Боян Иванов; в "Наздраве" от Пиер Шано, реж. Димитър Стоянов, "Мяра за мяра" от У. Шекспир, реж. Красимир Спасов.

Мики в "Странната двойка" от Нийл Саймън, реж. Андрей Аврамов

Дупа в "Крум" от Ханох Левин, реж. Явор Гърдев.

Драгана в "Български работи" по летописа на Балчо Нейков, авторски спектакъл на Пламен Марков

Участва в „Силикон” авторски спектакъл на Боян Иванов

Розалинда в „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, реж. Десислава Боева;

Клеант в „Тартюф” по Жан-Батист Молиер, реж. Стоян Радев – Ге. К.

Цезония в „Калигула” от Албер Камю, реж. Явор Гърдев

Участва в шоуспектакъла „Какъв прекрасен свят” по текст на Людмил Станев, реж. Дафинка Данаилова

Сузана в „Дамски шивач” от Жорж Фейдо, реж. Румен Велев

Анна в „История на обикновената лудост” от Петер Зеленка, реж. Гергана Димитрова

Интервю с актрисата по повод книгата може да прочетете в сайта за култура ПЪТЕВОДИТЕЛ НА КУЛТУРНИЯ СТОПАДЖИЯ