Без ол инклузив в малките хотели

Новините

23-08-2011, 10:39

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 23 август

Малките хотели с ниска категория по всяка вероятност ще бъдат лишени от правото да предлагат системата ол инклузив, защото нямат възможност да подготвят достатъчно богато меню за гостите си, така както е по цял свят, съобщи „Монитор” като цитира изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.


В момента Министерството на икономиката, енергетиката и туризма категоризира хотелската база, ние нямаме намерение да правим такава оценка, каза д-р Войнов. Срокът на тези категории е 5 години.

Идеята е да се отсеят хотелите, които могат да предлагат услугата според възможностите за хранене. Кухнята на тези заведения трябва да има възможност да подготвя богат асортимент от вкусотии, които е прието да се предлагат при ол инклузива, разкри шефът на хранителната агенция. През последните години почти всеки хотелиер иска да осигури ол инклузив на гостите си, като целта е да ги задържи в базата с евтин пакет.

Затвор за търговците и производителите, които предлагат храни с изтекъл срок на годност, предлага още Йордан Войнов. Практиката показва, че в момента има засилени нарушения със стари храни и продоволствия с неизяснен произход.

Съществуват два варианта да се реализира рестриктивната идея - през Закона за храните или през Закона за ветеринарномедицинската дейност. Това обаче допълнително ще се уточнява от юристите.

Ще се запази и глобата като санкция за тези, които  несъзнателно са допуснали продоволствия с изтекъл срок на годност да бъдат все още на тезгяха.