Без кебапчета и кюфтета вече в детските градини

Животът

23-08-2011, 14:17

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Статистиката сочи, че 11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване.

На децата в детските градини вече няма да се дават кебапчета, кюфтета, кърначета, наденици с високо съдържание на мазнини и готварска сол, а колбасите се забраняват за основни ястия.

Това се предвижда в Наредба за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, която вече е публикувана в Държавен вестник и ще влезе в сила от 15 септември. Нейните правила трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца.

За сметка на това рибата трябва да присъства в менюто на децата поне веднъж седмично. Повече плодове и зеленчуци вместо сол, захар и мазнини трябва да приемат децата в градините. Статистиката сочи, че 11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване.

Задължително децата до 5 години трябва да ядат на ден поне по 300 грама зеленчуци и плодове. Туршии могат да бъдат включвани в менюто само през зимата и то веднъж седмично. Препоръчително е конфитюрите и мармаладите да са с над 60% плодово съдържание, като не се допуска плодови сладка с добавена захар над 50%.

Всеки ден в менюто на малчуганите трябва да има най-малко 350 грама кисело или прясно мляко без захар и поне 25 - 30 грама сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде - от 3% до 3,6%.

Соковете трябва да са 100% натурални, децата ще могат да пият млечни напитки, чай и боза. За да ограничат сладкото, децата ще имат право на торти и шоколади само два пъти седмично.

Пържените храни също могат да се дават само два пъти в седмицата, като е задължително мазнината за готвене да е прясна. Малчуганите няма да имат право да си слагат допълнително сол, докато се хранят.