Без таван за операции на деца в чужбина

Животът

24-08-2011, 09:04

Снимка:

Кристина Баракова-Албу © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА: Най-интересното от вестник "Монитор" на 24 август

Парите за операции и лечение на деца в чужбина, които се финансират от държавата, занапред няма да имат таван, ще гласуват министрите от кабинета на свое заседание днес, пише „Монитор”.

Преди два месеца беше прието ограничение на разходите.

Занапред за трансплантации в чужбина ще се заплащат до 180 000 лева на малчуган в рамките на една година. Ако се окаже, че се налагат контролни прегледи или продължаване на лечението след изтичането на този период, пациентът ще има право да получи пари отново.Така се уеднаквява режимът за финансиране на трансплантациите с останалите видове на лечение в чужбина, което се осъществява след решение на центъра „Лечение на деца”, обясниха от Министерството на здравеопазването. По този начин се премахва ограничението финансирането то фонда за трансплантации в чужбина да е в рамките на трикратния размер на стойността им в България.

След промяната децата, нуждаещи се от трансплантации, също ще могат да се възползват от пълния размер на финансирането за година, което дава фондът - 180 хиляди лева, разясниха от здравното ведомство.
С изискването заплащането за трансплантации в чужбина да е трикратният размер на стойността им в България при някои видове, като бъбречните, не беше възможно да се достигне до определения таван за финансиране от фонда, припомниха от Асоциацията на бъбречно трасплантираните.

От Националната пациентска организация определиха идеята за увеличаване на сумата за лечение до 180 000 лева като задоволителна.

Националната пациентска организация предлага да се създаде специална комисия към Фонда за лечение на деца, която при необходимост да ги разглежда и да гласува отпускането на допълнителни средства. Това ще бъде предложено с писмо на здравния министър д-р Стефан Константинов до дни.