Защо рушим балконите, а оставяме палатите?, попитаха Кунева варненци

Мисия Варна

24-08-2011, 13:22

Снимка:

Виолета Рускова © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

"Чух много оплаквания от незаконни зауствания и отпадни води в морето, много", каза днес във Варна Меглена Кунева

"Имам темите, по които съм говорила от началото на годината с хората в цялата страна, не искам да имам едно пропуснато послание. Не искам да си измислям проблемите на хората, по които да говоря".

Това каза днес във Варна Меглена Кунева след срещата си с представители на Търговско-индустриалната, Строителната, Занаятчийската и Туристическата камари.

От началото на годината досега във Варна г-жа Кунева се срещна с представители на фирми в сферата на високите технологии, с архитектите, с бизнеса, авиопревозвачите, бъдещи капитани, студенти и културтрегери и е провела разговори с много хора за техните проблеми.

Изводите, които си е направила са, че въпросите, които масово засягат варненци, са свързани с туризма, съотвретно с чистотата на крайбрежието и морето.

"Чух много оплаквания от незаконни зауствания и отпадни води в морето, много. Поисках справка за глобите, оказа се, че има наложени много такива. Но "Лукойл" са глобени в Аспарухово с 3000 лева, не мисля, че това ще има драматичен ефект за тях, а 16 хил. лв е наложената глоба за ВиК Варна. Не мисля, че това са суми, които ще ги възпрат, законът предлага възможност и за по-строги мерки", коментира кандидат-президентът.

Често са й задавали въпроси за корабостроенето и са настоявали морският и речен бизнес да станат приоритет на България.

По думите на Кунева сериозен проблем за варненци е и борбата с корупцията. Тук са поискали от Кунева и ясна икономическа програма за развитие.

"Вчера ми зададоха въпрос в Долни Чифлик - как се живее със 130 лева пенсия", сподели още тя.

Много варненци се тревожат и за масовото незаконно строителство и смятат, че се прилага двоен стандарт: рушим балконите, а оставяме палатите.

Незаконно продаване на общинска земя също е често повдиган въпрос на срещите във Варна.

Все пак, г-жа Кунева сподели задоволството си от много добрата реализация на европроекти в Бяла и в Долни Чифлик.

"България има необходимост от управление, което включва, а не изключва хората. Трябва да превърнем в сигнали за управлението това недоволство", коментира Меглена Кунева.

"Направих си много изводи и за Варна, и за навсякъде - трябва да се говори открито за проблемите, а не да се замитат под килима. Ако нещо нечисто се замете, то не стои дълго, то се намира, хората се спъват", каза още тя.

В петък Меглена Кунева ще бъде в Нови пазар, откъдето ще проведе национален чат с желаещите да говорят с нея.

По въпроса, който касае не само жителите на Нови пазар, като пряко засегнати, а и цялата страна - този за шистовия газ, г-жа Кунева заяви, че според нея е твърде рано да се дават категорични оценки.

"Не е предложена конкретна инвестиция за добив на шистов газ в страната, няма как да имаме позиция. Ние в България нямаме ситуация, ако имаме ще можем да бъдем конкретни. В случая обсъждането е без предмет", каза тя.

"Аз винаги поставям безопасността на първо място, навсякъде. Новите технологии са нещо прекрасно, но трябва да сме сигурни, че това е безопасно. Иначе съм за това да имаме независими енергийни източници, но само ако е 100 % безопасно. Тогава да, аз съм за", коментира тя.

"Смятам, че когато става дума за нови технологии, американците са на първо място, за предпочитане са пред руските", добави още Кунева.

"Аз казвам не на риска, а това което трябва да разберем е, има ли риск, няма ли риск. В Полша има шистов газ и няма рискове, във Франция е забранено, но тук става дума за технологичен въпрос. Може би след 20 години технологията ще бъде напълно безопасна и тогава да навлезе в България, може би никога няма да се добива тук, ние дори не знаем дали разполагаме със залежи. Въпросът е технологичен, каква технология ще използват тук", коментира Меглена Кунева.

Самата тя сподели, че е чела в американски сайт какво представлява добивът на шистов газ.

Техническият въпрос не може да бъде обект на референдум. Хората не могат да кажат безопасна ли е тази технология, или не, смята Кунева, защото още нямаме достатъчно информация.