Любовният фестивал идва по-пищен от всякога, след него - още два

Варна Лайф

24-08-2011, 14:40

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

"Три фестивала успяхме да съберем тази година в град Варна - люлката на киното в България", каза с гордост и вълнение шефът на Фестивалния център.

"Любовта върви ръка за ръка с вярата и надеждата, затова всяка година успяваме, благодарение на екипа си", изрази благодарност към колегите си шефът на Фестивалния и конгресен център - Илия Раев.

"Над 100 са спонсорите на фестивала, за което им благодаря", допълни той.

"Създадохме фестивала "Любовта е лудост", когато през 90-те изчезна "Златна роза". Много любов, 5 години обяснявахме, че не се занимаваме със секс, а има много любов на този свят - любовта е във всичко", разказа днес пред варненските медии Раев. "Преди 19 години започнахме да търсим филми с тази тематика, а догодина ще празнуваме 20-ти юбилей", каза още той.

"Тази година успяхме да върнем и световния анимационен фестивал, който ще се проведе след този - от 8 до 12 септември. Рекламата започва да се излъчва по националните телевизии не само в България, а и в страните, които ще участват на фестивала", каза още Раев. По думите му вероятно ще се проведе отново и "Златна роза", защото има достатъчно продукция.

"Три фестивала успяхме да съберем тази година в град Варна - люлката на киното в България", каза с гордост и вълнение шефът на Фестивалния център.

Фестивала "Любовта е лудост" ще открие в 19 ч на 26-а август (петък) филмът на Клод Льолуш "Толкова много любов".

Час по-рано по червения килим пред ФК ще минат над 100 специални гости: Татяна Лолова, Георги Черкелов, Джoко Росич, Гинка Станчева, Мария Статулова, Георги Стоянов, Йоанна Буковска, Андрей Слабаков, Ернестина Шинтова, Александра Сърчаджиева, Иван Ласкин и бебето им, Биляна Петринска, Мартина Вачкова, Искра Радева, Маргарита Хранова, Весела Казакова, Борис Луканов, Иван Павлов.

Младите, красиви и талантливи звезди от "Стъклен дом" - Радина Карджилова, Луиза Григорова, Явор Бахаров и Ивайло Захариев - звездата от "Под Прикритие", както и нашата гордост - варненската режисьорка Мариета Печанска, тя ще представи късометражния си филм "Вяра".

"Любовта е лудост" отблизо ще следят и Любен Чаталов, Доротея Тонева, Стефан Цанев, Тончо Токмакчиев, Борис Карадимчев, Божидар Манов, Вера Найденова, Недялко Йорданов, Георги Мишев.

Ще видим и дъщерята на великия писател Димитър Димов - Теодора Димова.

Звездата на иранското кино Хенгаме Газиани, която спечели преди две години наградата за главна женска роля в конкурсната програма на „Любовта е лудост", ще бъде специален гост тази година.

Тя ще бъде и член на журито, заедно с талантливата актриса Весела Казакова. Председател на журито ще бъде режисьорът Иван Павлов, директор на Българската национална филмотека.

"Ще има премиера на малък филм с варненски адрес, направен от едно варненче - Мариета Печанска, завършила в Испания", представи я Илия Раев.

Късометражният филм на Мариета, създаден по стихотворението на Никола Вапцаров "Вяра", ще гледаме в събота (27-ми) от 20 ч.

"За мен е голяма чест моят филм да участва на фестивала. Той е сниман изцяло във Варна, с варненски екип от непрофесионални актьори. Завършила съм кинорежисура в Испания, а от 3 години живея в София, където снимам музикални клипове, късометражни филми и реклами. Моят филм "Вяра" е посветен на стихотворението на Никола Вапцаров, в което той говори за вярата в доброто и в любовта", каза нашата любимка Мариета.

"Решихме да направим най-богатата програма в годината, в която има най-малко пари - 58 филма ще бъдат излъчвани от 14:00 до 22:00 нон стоп всеки ден, 13 са включени в конкурсната програма", каза Румяна Попова от екипа на МФФ "Любовта е лудост".

По традиция прожекциите от паралелната програма в зала "Европа" в 14 и в 16 часа са с вход свободен.

Българската национална филмотека пък предоставя, също по традиция, старите български ленти безплатно.

Освен българските филми "Кратко слънце" (26.08) "Оркестър без име" (27.08), "С дъх на бадеми" (28.08), "Селянинът с колелото" (29.08), "Земя" (30.08), "Шибил" (31.08) и "Боянският майстор" (1.09), безплатно ще можем да гледаме и всички велики руски комедии на Юрий Никулин: "Самогонщики" (27.08), "Операция "И" и др. приклюения на Шурих" (28.08), "Кавказка пленница" (29.08), "Диамантената ръка" (30.08), "Старци - разбойници" (31.08) и "Плашилото" (1.09).

Иван Иванов, който става на 60 години, ще бъде почетен с прожекция на "Всичко е любов" - първата прожекция на фестивала. Г-жа Попова призова на този филм да бъдат поканени младите, които задължително трябва да го гледат на 26-и август в 16 ч. Входът е свободен.

120 години от рождението на Васил Гендов варненци и гостите на фестивала ще почетат с прожекцията на 17-минутния "Любовта е лудост" (1917). С филма, дал името на фестивала, ще започне специалната селекция от български филми "Началото".

Казак филм ще представят голяма панорама - специална селекция от 5 филма на казахстанското кино, което е сред първите места в света на киното, а е непознато за българската публика.

С българско участие са още два филма от официалната програма: "И нямаше по-добър брат" (Русия-Азербайджан-България) на Мурат Ибрахимбеков и "Отлъчването" на американския режисьор Майкъл Ландън-младши, заснет от оператора Христо Бакалов, който живее в САЩ.

5 италиански, белгийски и холандски филма от италианския фестивал „Хора и религии", които са печелили награди поне на по 10 международни фестивала ще можем да видим.

Ще има и много кинопанорами, сред които: Световно кино: Майсторите и Световно кино: Дебюти.

С кинопанорами ще бъдат отбелязани и още знакови годишнини за българското киноизкуство - 100 години от раждането на Захари Жандов – патриархът на българското кино, чиято дъщеря - Елена Жандова ще мине по червения килим, 85-годишнината от рождението на актьора Георги Георгиев-Гец, 70 години от раждането на Станислав Стратиев.

На "Любовта е лудост" ще е премиерата на комедията на покойния режисьор Пламен Масларов "Корави старчета", който е завършен от оператора му. Прожекцията е в понеделник, 29-ти.

Теоретична конференция на тема „Пътят на българското кино от производството до екрана” ще се проведе на 31-и август, съвместно с БАН.

Кръгла маса, посветена на екранния живот на филма, са замислили още организаторите, а Георги Стоянов ще представи книгата си "Ваучер Калифорния - Гулаг".

Както вече ВарнаУтре.бг ви съобщи, цените на билетите са едва по 5 лева за всички прожекции, с изключение на откриването и закриването, билетите за тях са по 10 лева

А екипът на ВарнаУтре.бг няма търпение отново да следи от близо "Любовта е лудост" и да ви предава актуална и интересна информация, снимки и видео!

Четете ежедневно новините във фестивалната ни рубрика Любовта е лудост